Lovstramning kan dræbe drømmen om at sende en person i rummet med dansk raket

Regeringen mener, at det er for farligt at sende større raketter op fra dansk territorium.

Arkivbillede af rumentusiasterne Copenhagen Suborbitals, da de arbejdede på en Smaragd 1 raket i 2012. (Foto: Thomas Petersen / Frit © Scanpix)

Drømmen om at sende en bemandet raket ud i rummet fra dansk territorium risikerer at blive knust.

Regeringen er nemlig på vej med et lovforslag, der reelt sætter en stopper for fremtidige raket-opsendelser fra dansk område.

Det vil samtidig bremse det arbejde, som blandt andre Copenhagen Suborbitals og studerende på DTU har gang i, mener man de to steder.

- Hvis loven bliver vedtaget, vil vi blive tvunget et andet sted hen. Vores aktiviteter har direkte indflydelse på den højteknologiske udvikling i Danmark, så den vil også komme til at gå langsommere, vurderer talsmand Mads Wilson fra Copenhagen Suborbitals.

Rasmus Arnt Pedersen, der er formand for organisationen Danstar, der består af studerende, som arbejder med raketter på DTU, siger, at det vil stikke en stor kæp i hjulet for dansk raket- og rumfart.

Følger nye anbefalinger

Regeringen har i sit nye lovkatalog skrevet, at der skal laves en ændring i loven om aktiviteter i det ydre rum, så ikke-statslige operatører får forbud mod at sende større raketter op fra dansk territorium og farvandet omkring Danmark.

Regeringen følger dermed anbefalingerne i en seks måneder gammel rapport, som en arbejdsgruppe nedsat af den tidligere regering lavede. Arbejdsgruppen frygter for sikkerheden for både fly, skibe og beboede områder, når der bliver sendt større raketter op.

I anbefalingen fremhæver man hollandsk lovgivning, der sætter en maksimumsvægt på 35 kilo.

S: Sikkerheden skal vægte højest

- Det er ikke et spørgsmål om at genere nogen. Det er alene et sikkerhedsspørgsmål, siger Socialdemokratiets forskningsordfører, Kasper Sand Kjær.

Mads Wilson fra Copenhagen Suborbitals er helt med på, at sikkerheden skal være i top. Men han mener ikke, at man skal sætte en vægtbegrænsning på raketterne. Til gengæld vil han gerne diskutere, hvor højt raketterne må flyve.

- Jo højere de kommer op, jo større er nedfaldsområdet. Derfor vil det give langt mere mening at snakke om højde, siger han.

Copenhagen Suborbitals har foreløbig affyret seks raketter siden 2011. De er alle sendt op fra et militært øvelsesområde i Østersøen. Området er i forvejen på radaren hos både luftfarts- og søfartsmyndighederne, fordi det blandt andet bliver brugt til missilaffyringer.

- Vi vil meget gerne have fast definerede rammer, for det gør det også nemmere for os, når vi skal afprøve vores raketter. Men det er helt hen i vejret at lave et forbud baseret på vægt.

- Det lugter af, at man ikke ved, hvordan man skal håndtere det og derfor griber til et forbud, siger Mads Wilson.