Lukaz får medalje for at undvære far

På flagdagen for soldater er der fokus på de børn, hvis forældre har været udsendt til krigsområder.

Mike Ipsen blev sendt til Kabul i januar 2018 med 10 dages varsel. Kæresten Renate og sønnen Lukaz havde nærmest ikke forstået det, inden Mike rejste. Mike og Renate nåede dog at blive gift i løbet af de 10 dage. (Foto: Lis Eilsøe © (c) DR)

Lukaz Ipsen har i dag fået medalje for at undvære sin far, der sidste år var udsendt som soldat til Kabul i Afghanistan.

Og Victoria og Frederik Voigt har fået medalje for at leve med en far med posttraumatisk stresslidelse, PTSD, efter udsendelser til både Cypern og Irak tilbage i starten af 1990'erne.

De er bare tre ud af 35 børn og unge på Bornholm, som i dag fik børnemedalje som en anerkendelse af, at det er svært at have en mor eller far, der i perioder er væk - og hvor de altid frygter, at der kan ske noget alvorligt.

  • Jens Voigt var udsendt til Cypern og Irak tilbage i begyndelsen af 1990erne - før han mødte Laila, og inden børnene Frederik og Victoria blev født. Men hele familien har i alle årene levet med Jens Voigts psykiske efterveer. Først i foråret 2019 fik han diagnosen PTSD. (Foto: Lis Eilsøe © (c) DR)
  • 35 børn og unge på Bornholm fik børnemedalje, fordi de har oplevet, at deres far eller mor er blevet sendt ud i et af verdens brændpunkter. (Foto: Lis Eilsøe © (c) DR)
  • 14-årige Victoria Voigt har altid været meget interesseret i at høre om sin fars udsendelser - også for at forstå, hvorfor han indimellem har det psykisk svært. (Foto: Lis Eilsøe © (c) DR)
  • 16-årige Frederik Voigt har ligesom sin søster og to ældre brødre oplevet deres fars op- og nedture efter udsendelser til Cypern og Irak. (Foto: Lis Eilsøe © (c) DR)
  • Der var medaljer og diplomer til både store og små. (Foto: Lis Eilsøe © (c) DR)
  • Snart 11-årige Lukaz Ipsen har oplevet, at det indimellem har været svært for kammeraterne at forstå, hvordan han har det, med en far i Kabul. Det har dog hjulpet, at de som regel havde kontakt med hinanden hver dag. (Foto: Lis Eilsøe © (c) DR)
  • De to yngste medaljemodtagere i Rønne forstår endnu ikke al virakken omkring medaljerne. Men nysgerrige var de. (Foto: Lis Eilsøe © (c) DR)
1 / 7

Eller hvor de bagefter må leve med forældre, der har fået psykiske problemer.

Medaljerne blev uddelt på den årlige flagdag, 5. september, hvor Danmark ærer soldater og andre udsendte.

- Medaljerne viser, at vi anerkender, at børn af soldater og andre udsendte har det svært - men at andre kan have svært ved at sætte sig ind i det. Det her er bare én af måderne at vise det offentligt og overfor alle, siger formanden for Bornholms Veteranforum og pensioneret officer, Richard Sølvertorp.

Familienetværket for pårørende til soldater og veteraner står bag medaljen, men landets veteranforeninger og forsvaret bakker fuldt og helt op om initiativet.

Børn af soldater og veteraner mødes

- Børnene har det sværest. Derfor er jeg meget glad for at kunne give den her anerkendelse, siger miljøminister Lea Wermelin, der delte medaljer og diplomer ud på Bornholm.

På Bornholm, hvor flagdagen så dagens lys i 2009 og siden har bredt sig til resten af landet, står Veteranforum også bag et netværk, hvor børn af udsendte kan mødes med andre børn, der kender alt til angsten og problemerne.

Den idé bliver nu udbredt til resten af landet, så alle danske børn af udsendte kan få ekstra søtte - denne gang med Forsvaret som bagmand.

Flagdagen er blevet fejret over hele landet i dag, og der er delt børnemedaljer ud en række steder.

Facebook
Twitter