Magnus Cort er ved at snige sig til det helt store gennembrud

PORTRÆT: Når rytterne senere i dag begiver sig ud på første etape af Vuelta a España, er det med Magnus Cort i en ny og fremtrædende rolle på sit hold Orica Bikeexchange.

- Det giver nogle taktiske fordele at kunne gemme sig lidt i feltet, men man kan kun udnytte det et par gange. Så ved folk godt, hvem man er, siger Magnus Cort. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

"Who is this at the front leading Orica?"

Sådan lød det tidligere på sommeren fra den engelske kommentator på Eurosport på de afgørende meter af anden etape i cykelløbet Schweiz Rundt.

Svaret på det spørgsmål er Magnus Cort.

Med ham i front trak en gruppe på seks ryttere sig væk fra feltet og først ind på opløbsstrækningen.

Sprinterstjernen på danskerens hold Orica Bikeexchange, Michael Matthews, kunne med Magnus Corts arbejde sikre sig en tredjeplads. Cort selv kom ind lige efter på fjerdepladsen.

Se Magnus Corts rolle i finalen i Schweiz Rundt i klippet herover.

Står det til det australske hold, kan kommentatorerne godt vænne sig til navnet Cort.

Den 23-årige bornholmske rytter er med som sprinter for første gang i et af de helt store Grand Tour-løb, når Vuelta a España i dag skydes i gang fra den nordvest-spanske by Ourense.

Indtil nu har den unge rytter ellers haft det godt med at kunne snige sig under radaren.

Knæskade fik ham til at satse på cykling

Magnus Cort købte først sin første racercykel som 12-årig. Han var fra helt lille meget aktiv inden for især løb og fodbold, men en knæskade tvang ham væk fra løbet og op på cyklen.

- Jeg kørte med min far i starten og sad for det meste på hjul af ham. Fordi jeg er opvokset på Bornholm, har jeg ikke deltaget i så mange løb som ung, som mange andre har, fortæller Magnus Cort.

Alligevel så han tidligt, at han kunne være med blandt de bedste - især på mountainbike.

I 2013 skrev Cort som 20-årig under med det danske continental-hold Team Cult Energy og blev holdkammerater med andre kommende danske topryttere som Michael Valgren og Jesper Hansen.

- Michael Skelde var sportsdirektør på holdet, og han er kendt for at avle talenterne godt og sende dem videre til professionelle hold. Samtidig var det et sikkert hold, som havde et løbsprogram, man kunne regne med, siger Magnus Cort.

En sejrsmaskine

2013 skulle også blive det store gennembrudsår for Magnus Cort.

Her kunne danskerne i august følge første etape af etapeløbet Post Danmark Rundt - det første for Magnus Cort.

Da rytterne kom ind på det sidste flade stykke på første etapes afslutning i Varde, oversprintede bornholmeren den mere rutinerede Lars Bak, vandt etapen og den gule førertrøje.

Den beholdt han efter anden etape, hvor han samtidig kunne iklæde sig den hvide ungdomstrøje og pointtrøjen.

Tre dage senere på fjerde etape var afslutningen en anden. Det gik nemlig opad på de sidste meter ved Asnæs Indelukke.

Da feltet ramte foden af bakken i Nordvestsjælland stak en rytter fra Team Cult Energy. Mest nærliggende var det, at det skulle være Jesper Hansen, der på det tidspunkt var på vej ind på Bjarne Riis' hold Team Saxo-Tinkoff,

Det var da også det, som løbets kommentatorer, Peter Piil og Niels Christian Frederiksen troede.

Først da rytteren triumferende kørte ind over målstregen, og hans rygnumre kom inden for synsvidde, stod det klart for kommentatorerne, at det var den 20-årige bornholmske overraskelse, der gav endnu en prøve på sit store talent.

- Den første sejr kunne af kritikere betegnes som heldig, men da jeg vandt den anden etape ved at køre fra alle favoritterne i finalen, fik jeg understreget, at det ikke kun var held i den første etape heller, siger Magnus Cort.

Fik tilbud fra professionelle hold

Efter det første Post Danmark Rundt tog tingene fart.

Magnus Cort vandt sin tredje etape af Post Danmark rundt på den første etape i 2014 iført den hvide UCI-trøje, der blev givet til den rytter, der har kørt flest point i løbet af sæsonen.

På maven af førertrøjen stod der stadig Cult. For selv om den flotte præstation i 2013 havde ført henvendelser fra feltets helt store hold sig, så valgte Magnus Cort at blive på det danske hold.

- Mange ville have sagt ja, når man får tilbuddet om at blive professionel. Jeg var da også nervøs for, om det var det rigtige valg, for man kan aldrig vide, om den kommende sæson bliver lige så god som den forrige.

- Men jeg lagde et niveau mere på, og sejrene kom på stribe. Det var fantastisk, fortæller han.

Sproget var vigtigt i valget

I Magnus Corts andet år som professionel cykelrytter skrev han i sommeren 2014 under med det australske hold Orica GreenEdge - nu Orica Bikeexchange, som betød, at han fra årsskiftet kørte med de tunge drenge på World Touren.

- Jeg kan ikke helt huske, hvor mange der tilbød sig, men der var en del. Jeg fik meget råd og vejledning af Michael Skelde fra Cult Energy og U23-træner Morten Bennekou, og jeg tog sammen med min far flere gange ned og besøgte holdet i Alicante, fortæller Magnus Cort.

Det var vigtigt for ham, at holdet var engelsktalende - det var nok, at han skulle vænne sig til tilværelsen som cykelrytter på højeste plan uden at skulle lære et nyt sprog samtidig.

- Det var et hold, jeg mente, jeg kunne få en god chance hos. Samtidig var der store kanoner på holdet, som jeg kunne lære af, siger han.

Magnus Cort kørte en række gode placeringer hjem i både danske og udenlandske løb i løbet af 2015 og har gjort sig bemærket i især Schweiz Rundt i 2016.

Triumf ved Dybbøl Mølle

Op til dette års udgave af Post Nord Danmark Rundt var der dog en ting, der gik den blonde cykelrytter på.

Inden tiden på World Touren havde han været vant til at køre sejre hjem på stribe. Siden kontrakten med det australske storhold var de dog udeblevet.

Men den kom. På anden etape med mål i Sønderborg lige ved Dybbøl Mølle, der ellers er blevet kendt for et af de største nederlag i den danske historie.

På de sidste meter asfalt af anden etape endte det i en massespurt mod målstregen i Sønderborg. Her gentog historien om Magnus Cort sig.

Henrik Liniger kommenterede løbet for DR. Han og seerne kunne se Daniele Bennati fra Tinkoff og Moreno Hofland fra Lotto-holdet kæmpe om etapesejren.

Men bag de to topryttere kørte Magnus Cort sig i position, svingede cyklen ud på venstre side af de to andre sprintere og kørte med en halv cykellængde over stregen som den første.

En imponerende spurt og en vigtig sejr for Cort op til det spanske etapeløb. Den viste, at han stadig har den stærke afslutning, som i Spanien skal være med til at sikre ham det store internationale gennembrud.

Drømmer om brosten

I dag stiller han op som sprinter for Orica Bikeexchange i Vuelta a España. En rolle, som ikke altid har ligget lige til for Magnus Cort.

- Man skal være lidt oppe at køre for at spurte. Adrenalinen skal pumpe rundt, ellers får man ikke kraft nok ned i pedalerne. Til at starte med kunne jeg faktisk ikke spurte, men nu kan jeg køre top 10 i en massespurt på World Touren, siger han.

Magnus Cort håber dog i fremtiden på at kunne udvikle sig i en retning, der gør, at han også på sværere underlag kan snige sig frem til et topresultat.

- Hvis jeg lægger endnu et niveau på, er der en god sandsynlighed for, at jeg får chancen. Vi har et stærkt hold, som vandt Paris-Roubaix i år, men samtidig er der ikke alt for langt til, at man kan se sig i en kaptajnrolle, siger Magnus Cort.

Blå bog: Magnus Cort Nielsen

  • Født 16. januar 1993.

  • Har kørt for holdene Team Concordia Forsikring Himmerland, Team Cult Energi og Orica Bikeexchange.

  • Har været på juniorlandsholdet i både mountainbike og landevejscykling og senere på U23-landsholdet.

  • Sluttede som nummer to i årets Post Nord Danmark Rundt.

Facebook
Twitter