Mange bruger moderne skriftemål i bornholmsk kirke

Kirken i Knudsker oplever stor interesse for tavse skriftemål. Det passer perfekt ind i det moderne liv, mener provst.

Peter Aage Bak bruger skriftemålet til at gøre sit regnskab med Gud op. (Foto: Emilie Birket-Smith © DR bornholm)

Mange forbinder skriftemål med den katolske kirke, men ritualet finder også sted i få danske folkekirker.

Skt. Knuds Kirke på Bornholm arrangerer flere gange om året skriftemåls-arrangementer, hvor interesserede kan møde op en halv time inden gudstjenesten og i tavshed modtage tilgivelse. Ritualet afsluttes med en håndspålæggelse af præsten.

Det tavse gruppe-skriftemål er godt besøgt. Hver gang deltager op mod 20 mennesker. Ritualet passer perfekt ind i den moderne verden, mener Provst i Bornholms Provsti Johannes Gregers Jensen

- Vi har som mennesker brug for at tale ud, og at der er nogen, der forholder sig til vores situation. I de situationer går nogen til psykolog eller til læge. Kirken kan noget andet, for det har et teologisk sprog for det at få tilgivelse og bekende, siger han.

Peter Aage Bak har benyttet sig af skriftemåls-arrangementet i de fem år, de er blevet afholdt. For ham er det en måde løbende at gøre et regnskab op.

- Det fine ved det er, når præsten tilsiger mig alle mine synders forladelse, så ved jeg, der er styr på det. Jeg skylder ikke min Gud noget for alt det grimme, jeg har gjort. Heller ikke for at jeg snakkede grimt til min kone, siger han.

Det giver ro i maven, når han kører derfra.

- Jeg tænker, at skulle jeg nu få et hjerteanfald på vej hjem fra kirke, så skal jeg stå til regnskab for Gud, og jeg ved, at det ser godt ud. Det er frihed det her, siger Peter Aage Bæk.

Skriftemål

  • Er mest udbredt i den katolske kirke
  • Blev efter reformationen i den lutherske kirke gjort til en kirkelig handling i stedet for et sakramente
  • Er blevet afholdt i godt fem år i Skt. Knuds Kirke efter forespørgsel fra en i menigheden

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.