Mange danskere får uvidende en giftig radonkilde med i hushandlen

Sælger skal ikke ved lov oplyse om farlige radonniveauer i boligen, og det er alt for let at snyde med målingerne.

Når det handler om radon, gør det gamle mundheld om at 'nissen flytter med' sig i høj grad gældende. (© Home)

350.000 huse i Danmark har ifølge en række undersøgelser et for højt niveau af den naturlige, men giftige gasart radon, og 300 danskere dør hvert år som følge af lungekræft, der kan spores til radonforgiftning.

Alligevel er der intet lovkrav om, at ejendomsmæglerne skal oplyse, hvor meget radon der er i en bolig.

Problemet er især stort på Bornholm, hvor radonniveauerne generelt er høje. Her mener ejendomsmægler Steffen Lorentzen fra Rønne Ejendomshandel, at radonoplysninger bør indgå i salgsopstillingerne:

- Hvis ejendomsmægleren ved, at der forelægger en radonmåling, så synes jeg absolut det skal med. Men om man ligefrem skal til at få foretaget radonmålinger i alle huse på hele øen, det synes jeg til gengæld er lidt voldsomt.

Et problem er også, at en radonmåling tager to-tre måneder, og det er lidt svært at passe ind i et hussalg, fortæller Lennie Clausen, der er programchef i foreningen Realdania og har arbejdet med radon i boliger i flere år.

Men udover at der går et stykke tid, før svaret ligger klart, er det også et problem, at man med lidt kreativitet kan få radonniveauet til at fremstå lavere, end det er:

- Det er ikke lige meget, hvor radonmålerene placeres. Hvis man lægger dem i vindueskarmen, får man en lavere måling, så sælger kan altså ret let få vist et lavere radonnivaeu, end der egentligt er i huset, fortæller Lennie Clausen.

Viser målingerne et højt radonniveau, er det oftest ganske let og billigt at få løst med en tætning af husets fundament.