Martha Ulriksen smiler sjældent til folk: Jeg er flov over mine tænder

Ny undersøgelse viser, at dårlige tænder er et af de største helbredsproblemer for socialt udsatte.

Det vil koste Martha Ulriksen fra Rønne mere end 30.000 kroner at få lavet sine tænder. De penge har hun ikke. Derfor holder hun ofte munden lukket så meget som muligt. (Foto: Laura Barfoed Mikkelsen © (c) DR)

Martha Ulriksen fra Rønne smiler sjældent til folk, og fremmede taler hun helst ikke med.

Problemet er hendes tænder. Hun har kun 15 tilbage, og mange af dem ser ikke ret godt ud. Normalt hører der 32 tænder til i et fuldt tandsæt.

- Mine tænder ser så ulækre ud, og jeg føler ikke, at jeg er så meget værd som andre. Derfor prøver jeg at lade være med at snakke eller smile for meget, siger Martha Ulriksen og får tårer i øjnene, mens hun taler.

Der skal lidt overtalelse til, inden Martha Ulriksen viser sine tænder frem. Hun har 15 tilbage, og de er i dårlig tilstand. (Foto: Laura Barfoed Mikkelsen © (c) DR)

Hun er 54 år, hører hjemme i gruppen af socialt udsatte, har adresse på et værested og går faktisk aldrig til tandlægen. Hun har ikke råd.

Dermed deler hun skæbne med mange andre socialt udsatte, viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, som er lavet for Rådet for Socialt Udsatte. Den viser, at der er stor forskel på, hvor godt helbredet er for socialt udsatte og resten af befolkningen.

Blandt andet kan man læse, at 42 procent af gruppen har mindre end 20 tænder tilbage i munden, og hos mange ser de resterende tænder ikke ret godt ud. Hos danskerne generelt har kun fem procent mindre end 20 tænder tilbage.

Derfor er det også et problem, det er mere vigtigt at tage fat i, end det umiddelbart kunne lyde til, siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte:

- Mange socialt udsatte nævner tænderne som et af deres største problemer, fordi de føler sig skamfulde over de manglende og dårlige tænder. De ser ikke godt ud, og måske lugter de. Derfor fylder det meget hos dem.

Ansigtet og dermed tænderne er vores visitkort, og dårlige tænder sender generelt nogle uheldige signaler, påpeger Jann Sjursen.

Hans ønsker, at socialt udsatte kan få mulighed for at få gratis tandbehandling i mobile klinikker, der kommer til dem.

I Bornholms Regionskommune, hvor Martha Ulriksen bor, er tandpleje til udsatte borgere noget af det, der står øverst på listen i det lokale udsatteråd.