Mens danskerne fejrede befrielsen, døde folk i gaderne i Rønne: I dag er det 75 år siden, Bornholm blev bombet

En stædig tysk kommandant nægtede at overgive sig, og det kostede 10 bornholmere livet i foråret ’45.

2.900 huse i Rønne blev beskadiget, da bomberne faldt d. 7 og 8. maj. Her er Rønne Brandvæsen i gang med at slukke en af de brande, som opstod i kølvandet af bomberne. (© Rønne Byarkiv)

Den 7. maj 1945 klokken 12.45, imens resten af landet fortsat fejrede Danmarks befrielse den 5. maj, ramte de første bomber Rønne på Bornholm.

Den tyske kommandant Gerhard von Kamptz havde i kølvandet på Tysklands kapitulation gjort det klart overfor de fremmarchende russiske styrker, at han kun ville overgive sig til en britisk officer.

Et budskab, som blev besvaret med død og ødelæggelser fra russisk side.

Den dengang niårige Ella Jallov oplevede på nærmeste hold det russiske modsvar.

Hun sad foran sit klaver i familiens lejlighed ovenpå Bornholms Mejerimaskinforretning, der lå på havnen i Rønne klos op ad et tysk ammunitionslager, da russerne uden varsel lod bomberne falde fra deres flyvende krigsmaskiner.

- Der lød et brag, og klaveret hoppede. Jeg ledte efter min mor, men kunne ikke finde hende, så jeg styrtede ned i min fars forretning, siger den nu 84-årige Ella Jallov, som stadig bor i Rønne i dag.

Ella Jallov var ni år gammel, da hun oplevede russernes bombardement af Rønne. I dag bor hun stadig i byen og kan tydeligt huske, da bomberne faldt. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

Her fandt hun sin mor, der havde søgt ly under en 60 centimer dyb filebænk i forretningens værksted, men snart skulle de også få besøg af flyenes egentlige fjende.

- Ind kom nogle tyskere og sagde: 'unten, unten, unten. Russen, russen!', og så fik de ellers gelejdet min mor og jeg ned i vaskekælderen, siger hun.

0:00

Mens bomberne faldt, steg utrygheden hos Ella Jallov og hendes mor. For hverken hendes 13-årige bror Jørgen eller hendes far var med nede i kælderen, da flyenes dødelige last ramte byen første gang.

- Der var gevaldige lynglimt og utryghed, og vi var frygtelig kede af, at de ikke var hjemme, siger hun med en stemme, der stadig er tydeligt påvirket af de nu 75 år gamle bombardementer.

Opholdet i kælderen blev kort, da den lokale havnefoged styrtede ned i forretningens kælder og fik Ella og hendes mor væk fra deres hjem og det nærliggende ammunitionsdepot, der var et oplagt mål for de russiske krigsmaskiner.

De søgte alle ly i havnefogedens hjem, indtil der atter var stille i Rønnes gader.

Dødeligt angreb

Heldigvis var både Ellas far og bror kommet helskindet igennem bombardementerne, men frem for at køre direkte tilbage til familien kørte de to mod Bornholms Hospital for at sørge for, at sygehusets nødgeneratorer blev tændt, så eventuelle sårede kunne blive behandlet.

For der var ingen tvivl om, at der ville blive behov for hospitalets assistance, efter støvet havde lagt sig.

Det erfarede de begge, da de på vej tilbage fra hospitalet kørte ned ad Damgade, hvor en 51-årig skibskaptajn boede sammen med sin hustru og deres fire børn i nummer 2B.

Hvad der måske var en hyggelig dag i det lille hus på Damgade, var med bombardementerne blevet forvandlet til et sandt rædselsscenarie. Huset var jævnet med jorden.

En mor, en far og to børn mistede livet, da en af de russiske bomber faldt igennem taget på deres hus i Damgade i Rønne. Nabohuset stod stadig, men havde fået omfattende skader. (© Rønne Byarkiv)

En hel familie var gået i opløsning, fordi en bombe var røget direkte igennem husets tag.

Kun to af børnene overlevede.

- Det var frygteligt…, siger Ella Jallov.

Efter at have hjulpet til med ligene i Damgade 2B vendte faren og broren hjem til resten af familien, hvorefter de søgte i sikkerhed i Østermarie, der blev skånet for de russiske bombardementer.

Det var ikke kun rønneboer som Ella Jallov og hendes familie, som mærkede russernes bomber.

Nexø blev også ramt den 7. maj, og bombardementerne varede frem til dagen efter. I alt 10 bornholmere mistede livet.

I begyndelsen af maj var der over 20.000 tyske flygtninge på Bornholm, som havde flygtet til øen på grund af den russiske fremmarch østpå. Antallet dækker både over soldater såvel som civile, og det skønnes, at op mod 200 af dem mistede livet under bombardementerne.

856 af Nexøs 900 ejendomme blev beskadiget, mens kun 300 af Rønnes 3.200 huse blev skånet for de to dage lange bombardementer.

Den tyske kommandant Gerhard von Kamptz overgav sig i sidste ende til russerne, som besatte Bornholm frem til april 1946.

FacebookTwitter