Mere end 100 lærere og elever udsat for asbest

Byggerådgiver havde overset, at der var asbest i nogle lokaler, som skulle renoveres på Campus Bornholm.

Fællestillidsmand Helle Lind fra Campus Bornholm var ligesom kollegerne dybt rystede over at opdage, at et område på skolen blev spærret af midt om natten, fordi der var blevet opdaget asbest. (Foto: © Peter Skafte, (c) DR)

Elever, lærere og håndværkere på Campus Bornholm i Rønne har været udsat for farligt asbeststøv under renovering og byggeri af et samlet campus til alle ungdomsuddannelserBornholm.

Det skete, da én af campus-afdelingerne skulle renoveres tilbage i marts.

Et enkelt lokale blev dækket af på forhånd, fordi man vidste, at der var asbest i noget af det materiale, der var sat fliser op med. De tilstødende lokaler havde samme typer fliser, men det var aldrig blevet undersøgt, om de også var sat op med asbestholdigt klæbemateriale.

Derfor gik der flere dage, inden det blev konstateret, at den også var gal syv andre steder. Først derefter blev lokalerne dækket grundigt af.

Fællestillidsmand Helle Lind fra Campus Bornholm siger:

- Vi er rystede over, at man i 2016 ikke undersøger det til bunds, når der er tale om bygninger fra 1970'erne og 1980'erne.

- Rapporter fra 2012 og 2014 påpeger oven i købet, at man bør undersøge lokalerne for asbest, fordi det er påvist ved flere stikprøver, siger hun.

Campus-direktør Mads Kofod sender ansvaret videre til de rådgivere, der står for at styre nedrivning og nybyggeri. Han mener, at rådgiverne har lavet fatale fejl.

Samtidig holder Mads Kofod fast i, at risikoen for skader hos lærere, elever og håndværkere er meget lille.

- Heldigvis har det vist sig, at folk kun har indåndet asbeststøv i så få dage, at der ifølge lægevidenskaben reelt ingen risiko er for, at nogen har taget skade, siger han.

Ifølge Helle Lind er det dog ikke så simpelt.

- ­Mange er stadigvæk bekymrede for, om de en dag om mange år får en alvorlig sygdom som for eksempel lungekræft, siger hun.

Nedrivningen af fliser med det asbestholdige materiale fandt sted omkring den første marts, og Arbejdstilsynet blev straks kontaktet. Det har senere resulteret i en gul smiley til Campus Bornholm.

  • Asbest er i høj grad blevet brugt i byggeriet til tagkonstruktioner, facadebeklædning og isolering frem til slutningen af 1980'erne.

  • Det er ikke brændbart og varmeisolerende og har derfor været meget populært.

  • Det er farligt at indånde asbestfibre, som kan trænge ned i lungerne og i værste fald forårsage lungesydomme, blandt andet stenlunger (asbestose) og kræft.