'Mor, hvorfor kan bedstefar ikke huske mit navn?'

Ny børnebog skal gøre det lettere for børn at forstå bedsteforældrenes demenssygdom.

Det kan være svært at få forklaret børnene, hvad der sker, når en bedsteforælder glemmer navnet på børnebørnene på grund af demens.

Men det vil en ny børnebog forsøge at ændre.

Den sætter fokus på demens med en historie om barnet Stump, der oplever, at bedstefar bliver mere og mere syg.

Bogen hedder 'Kaffe Kanin Vintergæk Væk' og er skrevet af Betina Birkjær og tegnet af Anna Margrethe Kjærgaard.

Ideen kom fra Jens Rehfeld, der er daglig leder af Erindringscenter Bornholm, der hjælper demensramte familier.

Bedstefar mister sit ordforråd

For det er nemlig vigtigt at kunne tale med sine børn om demens, også selv om det kan være svært, forklarer han:

- Med bogen har en forælder mulighed for at læse højt for sine børn og oplyse dem om, hvad der sker, når bedsteforældrene får en demenssygdom, siger Jens Rehfeld.

På 44 sider beskriver billedbogen, hvordan barnets bedstefar langsomt mister sit ordforråd, imens demenssygdommen bliver værre og værre, og Jens Rehfeld mener, at bogens mange tegninger giver et afsæt til mor og far, når børnene skal lære, hvad der sker, når bedstemor eller bedstefar rammes af demens:

- Eksempelvis når bedstefaren begynder at glemme sine ord, så viser tegningerne, at ordene falder af ham, mens han går, og så vil børn spørge: "Hvorfor ryger der bogstaver af bedstefar, når han går?" Så giver det forældrene mulighed for at forklare for børnene, hvad der sker, siger han.

Børn er nødt til at forholde sig til demens

Det Nationale Videnscenter for Demens anslår, at cirka 89.000 personer i Danmark har demens, og har man først fået diagnosen, så er der ingen mulighed for at blive helbredt. Selve sygdommen forværres løbende, og patienten dør i sidste ende af den, men det kan tage flere år.

Og selvom sygdommen er alvorlig og ikke just børnevenlig, så mener Jens Rehfeld, at det er nødvendigt for børnene at forholde sig til sygdommen.

- Børn oplever, at deres bedsteforældre bliver underlige, og de kan også opleve, at mormor eller morfar faktisk glemmer deres navne. Det er hensigtsmæssigt at skildre det i en bog. Børn har jo en tendens til at spørge: "Hvorfor er bedstemor eller bedstefar på den måde?", siger han.

Forkert at skærme børnene

Samme melding kommer fra Else Hansen, der som demensfaglig rådgiver hjælper børn og unge med at forstå demenssygdommen, når den invaderer deres kæres sind.

Hun oplever, at der er nogen forældre, som decideret afskærmer børnene, når en bedsteforælder får demens. Eksempelvis er der tilfælde, hvor forældrene lader børnene blive derhjemme, når den demensramte får besøg af familien på plejehjemmet.

Men det er en rigtig dårlig idé, mener Else Hansen:

- Det er rigtig ærgerligt. For både den demensramte og børnene kan få nogle gode stunder sammen, fordi børnene går ind i det på en helt anden måde, og børnene har lettere ved at opnå en god kontakt med bedsteforældrene.

Hvis børnene fortsat er sammen med bedsteforældrene, så kan det ikke kun berige barnet, men også den ældre, som faktisk får en anerkendelse man sjældent får, når sindet langsomt forsvinder.

- Den demensramte føler sig anerkendt på en helt anden måde, og han eller hun får mulighed for at yde en omsorg for andre mennesker, hvilket man ofte bliver frataget, når man får en demenssygdom, så på en måde fortsætter de med at være et helt menneske, når børnene er der, siger Else Hansen.

'Kaffe Kanin Vintergæk Væk' udgives af forlaget Jensen & Dalgaard, og bogen udkommer i dag.