Mountainbikespor og klatreruter skal have mærkningsordning

Nordisk Ministerråd vil sikre, at naturen og de mange aktiviteter ikke kolliderer.

Flere og flere kaster sig ud i klippeklatring og halsbrækkende ture på mountainbike gennem skovene. Derfor skal outdoorturismen have sin egen mærkningsordning. (Foto: Lis Eilsøe © DR)

Outdooraktiviteter skal have deres egen mærkningsordning, så der bliver taget de nødvendige hensyn til naturen i takt med, at der kommer flere mountainbikespor, klatreruter og vandrestier.

Det er Småsamfundsgruppen under Nordisk Ministerråd, der skal undersøge mulighederne for en certificering.

- I områder som Bornholm, på Åland og i Grønland er turismen et stort erhverv og naturen det store trækplaster, og outdoorturismen er i vækst. Derfor skal vi sikre, at udviklingen af outdooraktiviteterne sker på en bæredygtig måde, siger Katrine Høst, der er formand for Småsamfundsgruppen og landskabsforvalter i Bornholms Regionskommune.

Hun slår fast, at outdoorturismen er en måde at benytte naturen på, og at det ikke behøver være i strid med beskyttelse af naturen.

- Men derfor kan det godt være, at vi skal sikre, at det ikke kommer i konflikt med de andre interesser, der er i naturen. Og så skal vi sikre, at man ikke kommer i konflikt med andre brugere af naturen eller de folk, der bor i de her områder, siger Katrine Høst.

Småsamfundsgruppen skal desuden undersøge, om en certificering også kan blive en gevinst for de virksomheder, der arbejder med outdoorturisme. Det er nemlig vigtigt for gruppen, at en mærkningsordning også bliver til at arbejde med for outdoorarrangørerne.

- Vi skal blandt andet se på, om de kan bruge en certificering i deres profilering, siger Katrine Høst.

Norge og Sverige har i forvejen en bæredygtighedscertificering af outdooraktiviteterne.

  • Småsamfundsgruppen hører under Nordisk Ministerråd og har deltagelse fra Danmark, Færøerne, Island, Grønland og Åland.

  • Landskabsforvalter Katrine Høst fra Bornholms Regionskommune er formand.

  • Småsamfundsgruppen har blandt andet arbejdet med holdbarhedscertificering af turistdestinationer, miljøbevidste indkøb og affaldshåndtering.

Facebook
Twitter