Musik for enhver smag: Små musikfestivaler bliver mere populære

Teknomusik blandet med lyde fra computerspil er blot en af de mange nichefestivaler, der er opstået inden for de seneste par år.

Honeyland Festival, der ligger uden for Allinge, er en af de fem små nichefestivaler, der er startet inden for de sidste to år. (Foto: Dorte Holden Langemark)

Det er ikke længere nok at tage på Roskilde eller Skanderborg i sommerferien. Flere og flere søger de mindre folkelige nichefestivaler.

Det stigende fænomen med små festivaler skyldes blandt andet, at det er blevet nemmere for den almindelige dansker at starte egen festival op, end det har været tidligere.

Det fortæller Olav Harslof, professor emeritus i performance design ved Roskilde Universitet.

- Udover at der er en stigende interesse i at tage på festivaler, så er organisationsformen blevet mere kendt blandt folk. Der er altså flere, der ved, hvordan man gør, siger han.

Derudover er festivaler noget, landets kommuner er begyndt at tillægge meget større værdi, end de har gjort før. De kan se, at det både er godt for turismen og for lokalmiljøet, forklarer Olav Harslof.

- Tidligere tænkte man, at det var folks egen sag. Men den tid er for længst over. Nu er store og små festivaler en del af den kommunale business, siger han.

Heavy og chiptune på Bornholm

Bornholm er et af de steder, hvor de små nichefestivaler får lov at udfolde sig. Inden for de sidste to år er der kommet fem nye nichefestivaler på øen.

En af den helt smalle slags er festivalen Chipwrecked, der er en chiptune-festival, hvor musikken er en blanding af computerspilslyde fra 80'erme og teknomusik. Derudover er der også startet en heavy metal-festival på øen.

Ifølge Kim Andersen, der i år har startet Rising Festival for upcomingmusikere, skyldes opblomstringen af nichefestivalerne på Bornholm, at folk savner noget andet end den generelle mainstreammusik.

- Jeg tror, folk er blevet trætte af det meget pæne musik. Der er et behov for at få noget af det lidt mere alternative og skæve til øen, siger han.

Selvom de mange små festivaler titter frem i hele landet, er det i følge Olav Harslof ikke ensbetydende med, at det vil gå dårligere for de store festivaler.

- De store festivaler har deres kernepublikum. Jeg tror, der er sket det, at man nu starter på en af de store og så napper man en til tre af de små.

Facebook
Twitter