Myndigheder mørklægger debat om atomskrot

De ansvarlige for Danmarks atomaffald, Dansk Dekommissionering og Sundhedsministeriet, kræver en lukket debat om atomskraldet før en offentlig konference sidst i marts.

Efter et lukket dialogmøde om atomaffaldet regner direktør Ole Kastbjerg Nielsen fra Dansk Dekommissionering med at deltage i atomkonferencen 24. marts. (Foto: Torsten Raagaard DR Bornholm)

Dansk Dekommissionering og Sundhedsministeriet, som har ansvaret for det danske atomaffald på Risø, vil ikke diskutere de radioaktive rester fra årtiers atomforsøg på halvøen i Roskilde på en konference sidst i marts, før der har været holdt et lukket dialogmøde med arrangører og kritiske forskere.

Det fremgår af en række dokumenter, som DR P4 Bornholm har fået aktindsigt i.

Det er en række græsrodsorganisationer med NOAH i spidsen, som 24. marts på Christiansborg arrangerer konferencen om det radioaktive affald i Danmark.

Men allerede først i februar afviser direktør Ole Kastbjerg Nielsen fra Dansk Dekommissionering, DD, at deltage, hvis der ikke først afholdes et lukket dialogmøde med arrangørerne og to af de indbudte gæster, Johan Swahn fra den svenske miljøorganisation MKG og den tyske atomforsker Gerhard Schmidt.

Stærk udenlandsk kritik af plan om slutdepot

Både Johan Swahn og Gerhards Schmidt er stærkt kritiske overfor de danske planer om et slutdepot.

Swahn sagde allerede for et år siden, at DD bevidst vildleder om det såkaldt særlige affald, 233 kg opskårede brændselsstave.

I et notat til Folketinget fra 2001 er de 233 kg karaktiseret som 'højaktivt' affald, men i 2003 betegnes affaldet som 'mellemaktivt.'

- Mine analyser viser, at langt det meste af affaldet er højaktivt, sagde Johan Swahn 15. januar sidste år til DR P4 Bornholm.

"Danmark har gjort det billigst muligt"

For et par måneder siden fulgte Gerhard Schmidt op med endnu en kraftig kritik af de danske planer for atomaffaldet

- I Danmark er det gjort for nemt og for billigt, og det er min kritik. Beslutningen om slutdepot blev alene taget på kriterier, som intet har med sikkerhed at gøre, sagde Gerhard Schmidt 13. januar på DR P4 Bornholm.

Forskeren har produceret et arbejdspapir om sagen, og det papir vil DD og Sundhedsministeriet ikke diskutere offentligt.

Formand: Offentlig diskussion håbløs

"Vi finder, at den åbne konference med publikum og tv-transmission er et håbløst format at gennemføre en sådan diskussion i - oven i købet på engelsk. (Det kan i hvert fald blive ganske pinligt for Schmidt og Öko-institut)," skriver formand for den tværministerielle arbejdsgruppe om atomaffaldet John Erik Pedersen 20. februar i et udkast til henvendelse til arrangørerne af konferencen på Christiansborg.

Han sender forslaget til DD-direktør Ole Kastbjerg Nielsen, som svarer tilbage 20 minutter efter, at han nok ikke vil tage dén parantes med i henvendelsen.

- Fordi jeg tror ikke, det bliver decideret pinligt. Det er jo en kompetent person, der har lavet dette arbejdspapir. Jeg tror bare, at han måske har gjort det under nogle andre forudsætninger, siger DD-direktør Ole Kastbjerg Nielsen.

"Det er som i 1700-tallet"

Anne Albinus har i en årrække skrevet om atomaffaldet på sin blog Atomposten. Hun undrer sig såre over den fortsatte lukkethed fra DD og Sundhedsministeriet.

- Når beslutningsgrundlaget siger, der skal være åbenhed og gennemsigtighed, så virker det fuldstændig som i 1700-tallet, at man vil behandle sagen for lukkede døre, siger Anne Albinus.

- Og jeg forstår slet ikke, at miljøorganisationerne går med til, at noget skal foregå bag lukkede døre, tilføjer hun.

Det lukkede dialogmøde med arrangørerne af konferencen og den tyske forsker Gerhard Schmidt holdes i Sundhedsministeriet den 16. marts, fremgår det af papirerne i DR P4 Bornholms aktindsigt.

Facebook
Twitter