Nationalbankdirektør: Luk de dårligst kørende landbrug

De dårligste landmænd bør dreje nøglen om, mener nationalbankdirektør.

Nationalbankdirektør, Lars Rohde, mener, at landbruget vil høste en gevinst, hvis de dårligst stillede landmænd drejer nøglen om. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det vil være en gevinst for landbruget, hvis den dårligste tredjedel af bedrifterne lukker.

Sådan lyder den opsigtsvækkende melding i Landbrugsavisen fra nationalbankdirektør Lars Rohde.

- De bedste overlever, og det er en fordel for landbruget, hvis den dårligste tredjedel bliver hjulpet ud af erhvervet.

- Det vil få produktiviteten til at stige - ud fra den betragtning, at det er dem med de dårligste driftsresultater, der forsvinder, siger Lars Rohde.

Meldingen kommer forud for, at svinebønderne holder kongres og årsmøde i Herning i denne uge.

- Samlet set kunne landbruget hæve sin indtjening og produktivitet ganske betydeligt ved, at nogle af de dårligste landmænd blev hjulpet ud af de landmænd, der har et større talent for at drive landbrug.

- Det vil være en fordel for alle - også landbruget, uddyber Lars Rohde.

Nationalbankdirektøren finder det bekymrende, at mange landmænd ikke har benyttet opsvinget til at lægge om til fastforrentede lån.

- Lige nu er det lidt som et kasinospil, hvor landmanden satser på, at rød kommer ud hele tiden - altså at renten bliver ved med at være lav.

- Men renten vil stige på et tidspunkt, og nogle vil ende i konkurs, forudser nationalbankdirektøren.

Nationalbankdirektørens udmelding falder ikke ligefrem i god jord hos landmændene. Hos Bornholms Landbrug og Fødevarer, som repræsenterer en stor del af øens landmænd, kalder man ligefrem forslaget for et blodbad:

- Umiddelbart lyder det som en genial løsning, men det vil jo blive et stort blodbad. Jeg mener på ingen måde, at det her vil være en god idé, siger formanden for Bornholms Landbrug og Fødevarer Lars-Ole Hjorth-Larsen til DR P4 Bornholm.

Landbrugets største interesseorganisation Landbrug og Fødevarer har heller ikke ros til overs.

Formand Martin Merrild giver ikke meget for meldingen fra nationalbankdirektøren om, at erhvervet ville være bedre tjent, hvis den dårligste tredjedel drejer nøglen om.

- Det tror jeg, at man vil kunne sige for de fleste brancher. Hvis man fjerner den svageste tredjedel og lader de stærkeste tage over, vil det naturligvis være en fordel, men spørgsmålet er hvor længe.

- Når der så er gået et par år, og erhvervet har udviklet sig, vil der være en svageste tredjedel igen, siger han til Landbrugsavisen.

/ritzau/

Facebook
Twitter