NATO investerer i en opgradering af militær radar på Bornholm

Radaren har en radius på 470 kilometer og er dermed NATOs vigtigste overvågning af russiske aktiviteter.

Når NATO i løbet af de næste år investerer i at opdatere og opgradere den store radar i Flyvevåbenets Air Control Wing på Bornholm, er det også en rimelig garanti for, at de militære arbejdspladser på det, der på dansk hedder Radarhoved Bornholm også bliver, siger anlæggets chef, major Max Ellegaard Hansen. (Foto: Lis Eilsøe © dr)

NATO vil i løbet af et par år investere et større beløb i Flyvevåbenets radaranlæg i Almindingen på Bornholm.

Radaren overvåger flyvtrafikken i en stor del af Østersøen og ind over blandt andet de baltiske lande.

NATOs investeringer på Bornholm betyder også med rimelig sikkerhed, at de 20 militære arbejdspladser ikke rykker fra øen.

- NATO har besluttet at investere i anlægget her på Bornholm, og vi ligger også så langt mod øst, at der ikke er mange andre, der kan dække så meget den vej, som vi gør, siger Max Ellegaard Hansen.

Det siger major Max Ellegaard Hansen, der er chef for Radarhoved Bornholm/Air Control Wings på Bornholm.

Den store radar har en radius på 470 kilometer og er én ud af tre radarer i Danmark til flyovervågning. De to andre står i henholdsvis Skagen og Skrydstrup.

Radaranlægget på Bornholm er i forvejen betalt af NATO, mens dansk militær lægger personale til. Radaren er meget vigtig for både Danmark og NATO, fordi det er den, der advarer militæret, hvis russiske militærfly er på vingerne tæt på blandt andet Danmark.

Hvis de danske fly skal på vingerne for at afvise russiske fly, bliver beslutningen truffet i Air Control Wing i Karup og flyene sendt afsted fra Flyvestation Skrydstrup.

Facebook
Twitter