Naturfolk glæder sig over musikfestival: 'Naturen har det godt med at blive slidt, slået, sparket og brændt'

Det fredede område Slotslyngen på Bornholm nyder godt af tusindvis af trampende fødder.

Jorden i Slotslyngen på Nordbornholm har fået sig en ordenlig skalle efter dette års Wonderfestiwall. Det er kun godt, lyder det fra Naturstyrelsen. Det holder nemlig den omkringliggende skov væk fra det åbne område. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

En festival er ikke kun god for gæsternes bankende musikhjerter. Den kan faktisk også være god for naturen.

8.000 deltagere lagde vejen forbi det fredede område Slotslyngen på Nordbornholm i forbindelse med dette års Wonderfestiwall i weekenden.

Selvom festivalgæster ofte kritiseres for at efterlade festivalpladser fyldt med tomme øldåser, plastikkrus og cigaretskodder, er deres blotte tilstedeværelse på nordlandet en stor fordel for naturen, lyder det fra Naturstyrelsen på Bornholm.

- Slotslyngen har faktisk behov for at få nogle tæsk, lyder det fra Søren Friese, som er skovrider for Naturstyrelsen på Bornholm.

- Naturen på Nordbornholm er robust. Den har det godt med at blive slidt, slået, sparket og brændt. Meget af den natur, vi har deroppe, er næringsfattig og lysåben natur, siger Søren Friese til DR Bornholm.

Der er kun ganske få glaskrus, plastikflasker og cigaretskodder tilbage på festivalpladsen. Frivillige har nemlig arbejdet intensivt for at få ryddet op efter festivalen. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

Selv om dyrene og planterne sikkert er ligeglade med Suspekt, TV:2 og de andre kunstnere, som optrådte på dette års Wonderfestiwall, kan både dyr og planter glæde sig til festivalens effekt på deres omgivelser, siger Søren Friese.

- Festivalgæsterne har trampet rundt her, og de har forstyrret naturen. Det gør jorden til såbede, hvor der kan vokse urter, så insekterne har et sted at holde til. Det er insekter, som fuglene spiser, siger skovrideren.

Faktisk har de mange sæt fødder samme effekt på naturen som de 10.000 forhistoriske bisoner, der engang havde deres daglige gang på stedet, understreger skovrideren.

Naturen skal også have fred

Det er ikke alene Naturstyrelsen, som er glad for de mange gæster på dette års Wonderfestiwall.

Interesseorganisationen Danmarks Naturfredningsforening er ligesom Søren Friese glad for de mange tusinder af gæster på Slotslyngen.

Til foråret er der vokset nyt græs op på den gennemtæsket festivalplads, hvilket er til stor gavn for områdets insekter og andre dyr, der har deres daglige gang i Slotslyngen. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

- Den type natur har godt af at blive udsat for noget slid på nogle tidspunkter, siger Anna Sofie Poulsen, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening på Bornholm.

Hun understreger, at der så heller ikke er plads til flere store arrangementer som Wonderfestiwall på nordlandet.

- Vi mener ikke, at festivalen er noget problem, men vi mener til gengæld, at man skal passe på med at lave for mange aktiviteter deroppe, fordi naturen skal også have fred. Især fuglene, som har brug for fred i yngleperioden, siger naturformanden.

Folkene bag Wonderfestiwall har en uge til at rydde op efter årets festival, der fandt sted fra den 15. til 18. august.