Naturstyrelsen tvinger Bornholms Havbrug på ufrivillig pause

Bornholms Havbrug er ikke blevet godkendt i tide, så der kommer der ingen bornholmsk producerede ørreder i år.

Arkivfoto. Ubrugeligt udstyr og arbejdsløse ansatte. Det er ifølge direktør i Bornholmsk Havbrug, Thor Gunnar Kofoed, konsekvensen af, at Naturstyrelsen ikke i tide har godkendt dette års produktion af bornholmske ørreder. (Foto: Britt Jin Christensen © DR)

Bornholms Havbrug er blevet tvunget til at standse produktionen.

Dermed bliver der ingen bornholmsk opdrættede ørreder på markedet i år.

Trods stor produktionssucces de seneste to år har Naturstyrelsen nemlig ikke godkendt havbruget i tide til sæsonen i år. Den ufrivillige pause ærgrer Thor Gunnar Kofoed, der er direktør for Bornholms Havbrug.

- Det er vi meget kede af. Vi har opfyldt alle reglerne, men alligevel sylter Naturstyrelsen sagen efter min overbevisning, siger han.

Havbruget har været på forsøgsbasis de seneste to år og ville være kørt videre, hvis ikke det var for den manglende godkendelse fra Naturstyrelsen.

Bekymring for fosforforurening

Naturstyrelsen afviser, at der er smølet med sagsbehandlingen, når det gælder den manglende godkendelse til udsætning af ørreder ved Bornholm.

Kontorchef i Naturstyrelsen Lisbeth Ølgaard fortæller, at det blandt andet er bekymring for fosforforurening, der har udskudt sagen.

- Der har været nogle principielle og politiske spørgsmål, som vi skulle tage stilling til. Et havbrug udleder store mængder fosfor og kvælstof, og derfor skal vi forholde os til de internationale forpligtelser, der er på det her område. I Østersøen arbejder alle lande på, at der skal udledes mindre kvælstof og fosfor, siger hun.

Men Thor Gunnar Kofoed, direktør for Bornholms Havbrug, mener, at det er vigtigt at komme i gang med produktionen nu.

- Hvis ikke vi kommer i gang nu, så er løbet kørt. Så kan vi ligeså godt lade være her, siger han.