Nøgen 'Slattenlangpat' på Bornholm stammer fra sjællandske oldtidssagn

Forsker og museumsinspektør bruger folkemindefortællinger til at tolke guldgubber.

Ellekvinden Slattenlangpat hører normalt hjemme i folkemindefortællinger fra Sjælland, men nu er hun dukket op af den bornholmske muld i form af guldgubber fra Guldhullet ved Vestermarie. (Foto: © Renè Laursen, René Laursen)

ArkæologerBornholm fandt for nylig 1.500 år gamle guldgubber - små stykker guld - med en nøgen kvinde med lange, slatne bryster og hul ryg på en mark ved Vestermarie.

Museumsinspektør Flemming Kaul fra Nationalmuseet er ifølge det historiske tidsskrift Skalk overbevist om, at der er tale om elverfruen Slattenlangpat, som ellers normalt optræder i folkemindefortællinger fra Sjælland.

Men nu er hun altså dukket op af den bornholmske muld både i form af en tre centimeter lang guldfigur og på individuelt udbankede små guldgubber, der sandsynligvis er blevet brugt som en slags offergaver.

Selv om der efterhånden er fundet store mængder af de små guldgubber på Bornholm, er de nye fund fra Guldhullet ved Vestermarie nær Aakirkeby anderledes end de øvrige fund fra især Sorte Muld ved Svaneke og Smørengplads tæt på Guldhullet.

Det siger René Laursen, der er ansvarlig for danefæ ved Bornholms Museum.

Hidtil har der nemlig været tale om guldgubber, der er blevet slået over de samme former, men her er der tale om individuelt lavede gubber.

Slattenlangpat er blevet fortolket mange gange. Her er det i Jette Jørgensen streg. (Foto: © Jette Jørgensen, Jette Jørgensen)

- De nye fund med kvinden er alle forskellige, men der er ikke tvivl om, at der er tale om en frodig, nøgen kvinde med hul ryg som elverpigerne. Hun har indhak på armene, som om hun har været bundet og måske hængt op til advarsel om, at mænd skulle holde sig fra kvinder som hende, siger René Laursen.

Dermed kan hun knyttes til sagnene om Slattenlangpat, der ifølge overleveringerne blev jagtet og fanget af Kong Volmer hver nat, men som altid slap løs igen.

Hun levede halvt på land og halvt i vand, mens hendes børn levede i vandet. Derfor måtte der lange bryster til, når de skulle ammes.

De fleste af de nye guldgubber med Slattenlangpat er stadig på Bornholm, men den største af dem på fire centimeter og tre gram er på Nationalmuseet i København.