Nu kan vi udspionere flagermusenes hemmelige tusmørkeliv

Naturstyrelsen Bornholm laver nyt formidlingscenter for det nataktive pattedyr.

På loftet i en gammel faldefærdig længe i Rø Plantage på Bornholm bor en stor koloni af langøret flagermus. Nu skal de til at dele hus med et formidlingscenter om de 17 danske flagermusarter. (Foto: Naturstyrelsen © dr)

Når vi andre går i seng, vågner flagermusene op.

Derfor er de også svære at få øje på, men nu får alle os med dårligt nattesyn hjælp. Danmarks eneste flyvende pattedyr får nemlig eget formidlingscenter i Rø Plantage på Bornholm.

Naturstyrelsen og 15. Juni Fonden står bag det nye formidlingscenter, og det er på ingen måder tilfældigt, at det kommer til at ligge på Bornholm.

Det er det sted i Danmark, hvor man kan finde flest forskellige flagermus. Vi har 17 forskellige arter i landet, og 15 af dem lever på Bornholm. Det gælder blandt andet vores mest sjældne art, Bechsteins flagermus, som kun findes på Bornholm.

- Mange af os kender stort set kun flagermus fra tegneserier og gyserfilm, selvom der er mange af dem, for faktisk er hvert tredje danske art af pattedyr en flagermus, siger naturformidler Georg Ask Marker fra Naturstyrelsen Bornholm.

Mange er fascinerede af flagermusene, der lever et hemmeligt liv i tusmørket og om natten. Det er da også en af hovedårsagerne til, at ideen om et flagermuscenter blev født.

Indvies i slutningen af året

Det nye formidlingscenter bliver indrettet i en forfalden, stråtækt bygning i Rø Plantage, og det er i hvert fald et elsket sted for den langørede flagermus. Der er en hel koloni af dem på husets loft, så både flagermus og mennesker kommer til at nyde godt af, at den forfaldne Borgedalslænge nu bliver renoveret.

Dele af den gamle Borgedalslænge har allerede fået nyt stråtag. Det skal flagermusene bo under, mens vi andre får lov til at bruge stueetagen. Naturformidler Georg Ask Marker håber, at blandt andre lejrskoleelever vil bruge det nye formidlingscenter. (Foto: Søren Ølholm)

Formidlingscenteret bliver indrettet i underetagen, mens flagermusene beholder loftet for sig selv. Besøgende får dog lov til at kigge op til dem både dag og nat, for flagermusenes liv på loftet kommer til at kunne følges via et infrarødt kamera.

Flagermusenes eget formidlingscenter bliver renoveret i løbet af foråret og efteråret, hvor flagermuskolonien ikke bruger loftet.

Det indvies efter planen i slutningen af 2020, når flagermusene er gået i vinterhi på loftet. Centret vil være ubemandet og have åbent hele året.

FacebookTwitter