Ny lov kan kvæle debat om kæmpebutikker

Regeringens nye planlov vil give kommunerne friere rammer til at bestemme, hvor og hvor store butikkerne må være, mener ekspert.

Hvis den nye planlov vedtages, bliver det lettere for discountkæder at bygge nye, større butikker, mener lektor Jørgen Møller fra Aalborg Universitet.

Kommunerne får langt lettere ved at bestemme, hvor mange, hvor store og på hvilke adresser, discountkæder må opføre butikker. Det mener ekspert i detailhandel, lektor Jørgen Møller fra Aalborg Universitet.

Med den vækstplan, som regeringen fremlagde i november, følger en liberalisering af planloven. Det betyder færre restriktioner for butikkernes størrelse og placering.

Debatten på Bornholm går lige nu på, om discountkæderne skal have lov til at åbne butikker på øen. Rønne Handelstandsforening har sendt en klage til Natur- og Miljøklagenævnet om regionskommunens tilladelse til at opføre et lokalcenter i byen. Men med nye regler bliver det altså meget lettere at åbne nye og større butikker og de lokale kræfter vil få sværere ved at forhindre det.

- I den vækstplan, som regeringen har lagt frem, ser det ud til, at man vil tillade langt større butikker, end vi har i dag. I lokalcentre op til 1000 kvadratmeter og i bymidter op til 5000 kvadratmeter. Kommunerne kan sandsynligvis selv bestemme, hvor mange discountbutikker, man vil have, siger Jørgen Møller.

Kan koste små butikker livet

I øjeblikket er der kun ganske få discountkæder til stede på øen. Men med en vedtagelse af nye regler, som Jørgen Møller forventer kommer til at ske inden sommer, bliver der gjort plads til flere supermarkeder på Bornholm.

Det kan komme til at betyde døden for nogle af de små købmænd, mener Jørgen Møller.

Hos Rønne Handelstandsforening er formand Jan Bidstrup lidt nervøs for udsigterne. Men han håber på, at lokalpolitikerne vil stå imod fristelsen for at godkende, at flere discountbutikker bliver opført.

- Bare fordi man får lov, betyder ikke at man vil gøre det. Vi tror ikke at lokalpolitikerne har nogen interesse i at udvande og vrangvende bymidterne på Bornholm mere, end de i forvejen er, siger Jan Bidstrup.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.