Ny lov kan stoppe dansk rumfartseventyr

Copenhagen Suborbitals frygter, at forretningshemmeligheder havner i de forkerte hænder.

Copenhagen Suborbitals sender sine raketter op i Østersøen ud for Bornholms østkyst. Men inden da bliver de afprøvet liggende i København. (Foto: Copenhagen Suborbitals © dr)

Det danske rumfartseventyr, som Copenhagen Suborbitals står bag, kan stoppe med et nyt lovforslag om aktiviteter i det ydre rum.

Det siger formanden for Copenhagen Suborbitals, Kristian Sørensen.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, skal konsulenter fra udlandet være med til at føre tilsyn med de danske aktiviteter i rummet.

- Det kan betyde, at vigtige forretningshemmeligheder lander i de forkerte hænder. Det vil være svært at beholde en fortrolighed, siger Kristian Sørensen.

Rumfartsbranchen er ifølge Kristian Sørensen så tilpas lille, at der er stor risiko for, at konsulenter i det nye tilsyn enten arbejder for eller vil blive ansat af de konkurrenter, der er.

Derfor mener han, at politikerne skal beslutte sig for, om Danmark skal have en innovativ dansk rumfartsbranche.

- Alternativt lukker den danske rumfartsbranche ned og flytter til udlandet, siger Kristian Sørensen.

Copenhagen Suborbitals endelige mål er at sende en mand i rummet. Det danske rumraket-hold udvikler og bygger sine raketter i København og laver sine prøve-opsendelser af raketter i Østersøen ud for Nexø.

  • Den nye lov vil ifølge Kristian Sørensen betyde, at rumfartsfirmaer forpligtes til at udlevere alle informationer til statens rumfartskontor, der så vil give det videre til udenlandske eksperter.

  • Det bliver de danske virksomheder selv, der skal betale for den udenlandske ekspertvurdering fra for eksempel eksperter fra den europæiske rumfartsorganisation ESA.

  • Desuden kan det betyde, at forretningshemmeligheder vil sive.

  • Lige nu er Copenhagen Suborbitals ikke så langt, at der er teknologi at sælge, men Kristian Sørensen håber at nå dertil i løbet af nogle år.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.