Ny lyttestation på Bornholm skaber overskrifter i russiske medier

Nyheden om Forsvarets lyttestation på Bornholm er nået til Moskva.

Nyheden om lyttestationen i Østermarie på Bornholm har ramt de russiske medier. I denne uge skrev det russiske og internationale medie Sputnik om lyttestationen, der skal overvåge de radiosignaler, der bruges af det russiske militær.

For fire år siden lukkede Forsvarets Efterretningstjeneste lytteanlægget ved Dueodde på Bornholm. Herfra har man siden starten af 1960'erne kunnet holde øje med russernes radiokommunikation. Men nu bliver en tilsvarende lyttestation etableret i Østermarie på Bornholm. Det drejer sig om en 85 meter høj mast.

I artiklen "Denmark Revives Cold War-Era Spying Tower to Eavesdrop on Russia" bruges en del af spaltepladsen på at anklage Danmark for at spionere mod Rusland. Derudover såes der også tvivl om den russiske trussel mod Danmark.

Artiklen undrer ikke seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, Flemming Splidsboel Hansen. Han har blandt andet forsket i russiske medier, og han forklarer, at de russiske medier ofte holder øje med, hvor de er omtalt i udenlandske medier.

- I et større perspektiv så passer det ganske godt ind i den store fortælling, der er i Rusland om et Rusland, der er presset af vesten, som er aggressive. Det er vesten, der foretager de her militære skridt, og Rusland reagerer bare på bagkant af det. Selv en lille ting som den lyttemast passer ind i den store fortælling, og derfor er det interessant for dem, siger han.

Sputniks nyhedsside ligner enhver anden nyhedsside med flot grafik og et væld af forskellige stofområder, men på den anden side af nyhedsmediets artikler, billeder og grafik er den russiske stat, der begrænser den redaktionelle frihed, siger Flemming Splidsboel Hansen.

- Det, vi hører fra Rusland, er, at der på ugebasis er møde i Kreml, hvor redaktører fra de store medievirksomheder bliver kaldt ind, og så får de de primære historier for den kommende uge. Det er mundtlige instrukser, og de bliver bragt videre til deres mediehuse. Der danner de så grundlag for nogle af de historier, der kommer, siger Flemming Splidsboel Hansen og fortsætter:

- Det er ikke sådan, at forsvarsministeriet er inde over en sag som denne her, men det er en sag, som man ved, passer ind i den store fortælling.

Og det Kreml-kontrollerede medie har faktisk en læserskare, forklarer seniorforskeren.

- Det, som er problematisk, er, at de ligger i ske med det politiske styre. Og så har vi set eksempler på, at der kommer bevidst falske historier, som bliver udbredt, og som kan være skadelige, siger han.

Facebook
Twitter