Ny planlov: Lokalpolitikere får større anvar for at sikre liv i landsbyer

Det bliver i højere grad op til kommunalpolitikere at bestemme, hvor der kan bygges store supermarkedkæder. Tænk jer om, lyder opfordringen fra borgerforening.

Mens landsbyer landet over har mærket butiksdød igennem de seneste år, har lokalbutikker overlevet på Bornholm. Med den nye planlov kan det være slut, frygter borgerforening. (Foto: Jane Lou)

Regeringens forslag til en ny planlov gør det muligt for de lokale politikerne at tillade flere og større discountbutikker uden for bymidterne.

Men det kan komme til at betyde butiksdød i små lokalsamfund, frygter både købmænd og borgerforeninger.

Med den øgede magt til lokalpolitikerne kommer et ansvar for at sikre, at de små bysamfund vil overleve, mener formanden for de bornholmske borgerforeninger, Jørgen Hammer.

Han mener, at det kan ødelægge Bornholms særkende med små samfund, der i modsætning til andre steder i landet, stadig har en butik.

- Bornholm er en turistdestination, og turisterne er glade for, at der er liv i alle dele af øen. Derfor er planerne om detailhandelsbutikker uden for bymidteområderne ikke noget vi er tilhængere af, siger Jørgen Hammer.

Behov for konkurrence

Indtil videre kører diskussionerne på Bornholm om to REMA 1000 butikker i Rønne og Nexø. Venstre på Bornholm byder discountkæderne velkommen på øen.

- Der er behov for større konkurrence mellem butikkerne i Rønne. Jeg tror ikke på, at der vil være den store effekt på butikkerne uden for byerne, siger gruppeformand for Venstre Bornholm Søren Schow.

Regeringens forslag til en liberalisering af planloven skal behandles i folketinget, og forventes tidligst at træde i kraft efter sommerferien.