Ny undersøgelse: Hvor farlige er flåtbid egentlig?

Blodprøver fra folk, der opholder sig i naturen, skal bruges i ny undersøgelse om flåtbid.

Der er i ganske få tilfælde, at flåbid er farlige, men det er alligevel vigtigt at være opmærksom. (© DR)

En flåt ser ikke ud af meget, men det kan faktisk få alvorlige konsekvenser at blive bidt af en skovflåt.

Man risikerer nemlig at blive smittet med alvorlige sygdomme som borrelia og TBE-virussen, også kaldet hjernehindebetændelse.

En ny undersøgelse vil derfor nu forsøge at kortlægge, hvor mange der er blevet syge, og hvor mange der ikke er blevet syge efter at være blevet udsat for smitte.

Det gør man ved at indsamle blodprøver fra folk, der kommer meget i naturen. Det kan være jægere, naturvejledere og skovfogeder.

Det fortæller Nanna Skaarup Andersen, som er læge og ph.d.-studerende ved Odense Universitetshospital. Hun står bag undersøgelsen.

Formålet med at kortlægge, hvor mange der er blevet syge efter et flåtbid, er at skabe en forståelse af, hvordan kroppen reagerer, når man er blevet udsat for smitte. Så man er også meget interesseret i resultater fra folk, der ikke er blevet syge efter et flåtbid.

- Det, vi ønsker at undersøge, er, om de har antistofferne imod nogle af de her flåtoverførte sygdomme, siger Nanna Skaarup Andersen.

Hun har været rundt i hele landet for at tage blodprøver på folk, der opholder sig meget i naturen. Hun har blandt andet også været på Bornholm, fordi der her er særligt risiko for TBE-virussen.

Steen Friis er lokal kredsformand for Danmarks Jægerforbund på Bornholm. Han har selv oplevet at være blevet indlagt efter et flåtbid. Han fortæller, at han har mellem otte og ti bid hver sæson.

- Jeg er blevet bidt i underlivet, hvor jeg blev helt rød og hævet op mod navlen. Jeg blev indlagt på hospitalet og fik penicillin i store mængder.

På trods af en indlæggelse, der varede tre dage, har Steen Friis ikke lyst til at droppe jagten, men tager i stedet nogle forholdsregler.

Facebook
Twitter