Nye flyvilkår gør det sværere at læse i København, når man bor på Bornholm

Bopæl på Bornholm og studieplads i København er en svær kombination for bornholmske studerende.

Sundhedsplejerskestuderende Katrine Bentsen mister hundredevis af kroner, når undervisningstimerne rykkes i København. (Foto: Katrine Bentsen)

De fleste studerende synes garanteret, at det er spild af tid at møde ind til et tomt klasselokale, fordi undervisningen er blevet aflyst.

Men for sundhedsplejerskestuderende Katrine Bentsen, er det ikke bare træls, men også en dyr affære, når skoleskemaet ændrer sig.

Hun bor nemlig på Bornholm, som ligger næsten 200 kilometer fra det sted, hvor hun studerer til sundhedsplejerske.

En uddannelse som efterspørges på Bornholm, og som Bornholms Regionskommune opfordrer sine unge til i den grad at tage, men hvor det nærmeste uddannelsested er på professionshøjskolen Metropol i København.

For at få skema og hverdag til at hænge sammen er Katrine Bentsen derfor nødt til at flyve til København.

Men selskabet DAT, som står for flytransporten til og fra Bornholm, har ændret vilkårene, så studerende på SU ikke længere kan købe studiebilletter, som kan ændres gratis eller refunderes, når og hvis undervisningstimerne aflyses.

- Der har været rigtig mange ændringer i vores skema, så der var dage, hvor vi nærmest dagen før fandt ud af, at undervisningen var blevet flyttet til en anden dag, og så stod vi med en billet, vi ikke havde brug for alligevel, siger Katrine Berntsen.

Det betyder, at Katrine Bentsen kan smide sin returbillet til 400 kroner direkte i skraldespanden.

Til gengæld kan hun købe sig en såkaldt ”bedre billet” der er dyrere end en studiebillet, men hvor hun kan ombooke mod en ekstrabetaling på 200 kroner.

Men det er alt for mange penge, når man både har tre små børn derhjemme og en SU, som eneste indtægt.

- Når man er en børnefamilie med mange børn, så har man bare ikke råd i budgettet til at købe de dyre billetter, der kan refunderes, siger Katrine Bentsen.

Derfor har Katrine Bentsen sammen med en bornholmsk medstuderende taget kontakt til folketingsmedlem Lea Wermelin (S), som nu er gået ind i sagen.

- De har et reelt problem, som de gør opmærksom på, og som vi også politisk har et ansvar for at være med til at løse. I virkeligheden gør de det, som samfundet beder om: Vi siger, der er mangel på sundhedsplejersker på Bornholm, og det er jo det problem, de vil være med til at løse, siger Lea Wermelin.

Man kunne dog også vende den om og sige, at det er helt frivilligt, om man vil tage en uddannelse i København.

Men Lea Wermelin mener, at der skal være plads til, at man kan bo i udkanten af landet samtidig med, at man uddanner sig i de større byer.

Derfor har hun nu sendt sagen videre til både transportministeren og uddannelsesministeren:

- Helt grundlæggende set har vi brug for, at man kan tage sig en uddannelse i alle dele af landet, og på Bornholm står vi bare anderledes, end man gør alle andre steder, hvor man ikke lige kan pendle til uddannelsesstedet, så derfor har vi brug for, at regeringen giver en politisk håndsrækning.

Lea Wermelin foreslår, at der kunne laves en slags ”ungdomskort”-ordning, hvor pendlerne kan få tilskud af staten til de hyppige flyveture til og fra København.

Der skal arbejdes på en løsning

Der kan også være hjælp på vej fra Bornholms Regionskommune, som mangler netop sundhedsplejersker.

I hvert fald erklærer Lea Wermelins partikollega Maria Fromseier Kjærgaard (S), der er formand for job-, udvikling- og fritidsudvalget på Bornholm, sig parat til at arbejde for en løsning:

- Vi er i gang med en ny uddannelsesstrategi, hvor vi har rigtig mange forskellige parter involveret, og derfor er det også nu, hvor vi kan se på, om der er et eller andet, vi kan gøre for at understøtte de her studerende, siger hun.

Det er dog for tidligt at spå om, hvad kommunen kan gøre - hvis den altså overhovedet kan gøre noget.

Flyselskabet DAT's Commercial Manager, Robert Rungholm, skriver i en mail til P4 Bornholm, at DAT sænkede prisen på en studiebillet med næsten 50 %, da selskabet ændrede sine billetbetingelser, og han tilføjer, at både skatter og afgifter kan refunderes på billetterne, uanset om de bliver brugt eller ej.

Robert Rungholm skriver desuden, at hvis der skulle komme en støtteordning for de studerende, så er DAT med på den.

Facebook
Twitter