Nye kystprojekter på vej over hele landet: Svøm mellem klipper i rockpools

Nordeafonden har givet 29,2 millioner kroner til 65 projekter ved kysterne.

Gugga Zakariasdottir er en af arkitekterne bag Danmarks to første rockpools eller klippebassiner i Allinge. Her er det den kommende naturpool ved Kjærenæs lige syd for havnen i Allinge. Den bliver ca. 5 meter bred og 30 meter langt og får nem adgang over klipperne. (Foto: Dorte Langemark © dr)

Vi får nemmere ved at hoppe sikkert i havet året rundt, komme ud i kajak, dykke ned under havoverfladen eller ganske enkelt blive klogere på de danske kyster.

Lysten til at lave aktiviteter ved og på havet er stor, og Nordeafonden har i dag givet 29,2 millioner kroner til 65 projekter fordelt langs stort set alle kyster i hele Danmark.

- I ansøgningerne kunne vi næsten mærke, hvordan lokale ildsjæle brænder efter at komme i gang ude ved kysterne, siger Nordeafondens direktør Henrik Lehmann Andersen.

Den anden rockpool skal laves i denne 4 meter brede og 50 meter lange klippespalte Møllenæs lige nord for Allinge Havn. (Foto: Dorte Langemark © dr)

Et af de projekter, som Nordeafonden selv kalder spektakulært, er to rockpools i Allinge på det nordlige Bornholm. Det bliver Danmarks første rockpools eller klippebassiner og vil give de badende en helt ny naturoplevelse. Man kommer nemlig til at kunne bade sikkert mellem klipperne, præcis som man blandt andet kan på De Kanariske Øer.

- Vi lukker de nuværende sprækker i klipperne på en usynlig måde, så havvandet bliver mere stille end ellers. Desuden bliver vandet i de to rockpools nemmere varmet op, siger arkitekt Gugga Zakariasdottir fra Bornholms Regionskommune.

Generelt er det svært at finde gode badesteder mellem klipperne på Bornholm, og derfor kan de nye rockpools blive attraktive for både fastboende og turister.

De to rockpools kommer til at ligge 500 meter fra hinanden i det område, hvor der også bliver afholdt Folkemøde. De bliver efter planen klar, når de fleste af os er klar til at hoppe i havet igen næste år, og de bliver en del af et stort projekt, der skal gøre kysten i Allinge nemmere tilgængelig og attraktiv.

To andre projekter, som Nordeafonden selv fremhæver, er en specialbygget båd til ålefiskeri i Ringkøbing Fjord, en såkalt åledrivkvase, og en ny badebro til fjordhaverne i Aalborg, så også gangbesværede og folk med barnevogne kan komme sikkert ud til området.

Der var da også langt flere ansøgninger end penge. Faktisk var der 208 ansøgninger, og 65 blev valgt ud. Se en nærmere beskrivelse af de udvalgte projekter her.

De 29,2 millioner kroner fra Nordeafonden kommer oven i en lidt mindre pulje, der blev uddelt tidligere på året til 50 projekter. Dermed er der brugt alt i alt 54,5 millioner kroner til de mange nye initiativer, der er samlet under navnet Kysten er Klar.