Nyt fund af helleristninger på Bornholm

Arkæologiske forundersøgelser ved Hammershus har afsløret en helleristning.

Det er ikke overraskende, at helleristningen dukker op i netop området omkring Hammershus. Her er fundet mange andre, forklarer arkæolog Anders Pihl. (Foto: © Jane Lou)

Arkæologer har fundet et nyt tegn hugget ind i sten ved Hammershus på Bornholm.

Der er tale om en såkaldt helleristning, der viser et skåltegn. Den er fundet på den gamle parkeringsplads ved Hammershus på et område, der fremover skal fungere som parkeringsplads for et kommende besøgscenter ved den gamle borgruin.

Tegnet er fundet på et klippestykke, der var delvist dækket af jord. Det fortæller arkæolog Anders Pihl, der har stået for de arkæologiske forundersøgelser for Bornholms Museum.

- Skåltegnet er fra bronzealderen, og vi har fundet det i området omkring Hammershus, hvor der findes en masse helleristninger i forvejen, siger han.

Arbejde kan fortsætte

Fortidstegningen i klippen dukkede op under arbejdet med at bygge et stort nyt besøgscenter ved Hammershus. En helleristning er automatisk fredet i en 100 meters fredningszone. Men da skåltegnet ikke er af stor betydning, er der givet dispensation, fortæller Anders Pihl.

- Det er kommunen, der administrerer fredningszonerne. Der har givet dispensation, så arbejdet med parkeringspladsen kan fortsætte, siger han.

Der vil i stedet blive oprettet en to meter fredningszone omkring helleristningen hvor den vil stå som en attraktion for publikum og bevaret for eftertiden.