Nyt museum på Bornholm tæt på mål med stor donation

Augustinus Fonden har givet 25 millioner kroner til byggeriet ved Helligdomsklipperne.

New York-arkitekt James Carpenter står bag den 3.000 kvadratmeter store tilbygning til Bornholms Kunstmuseum. (Foto: James Carpenter Design Associates Inc.)

Inden længe er der penge nok på kontoen til, at Bornholms Museum og Bornholms Kunstmuseum kan flytte sammen og endda få selskab af et nyt Museum for Lys.

Augustinus Fonden har netop doneret 25 millioner kroner til byggeriet, der skal opføres som en tilbygning til det 25 år gamle kunstmuseum ved Helligdomsklipperne på den nordøstlige del af Bornholm.

Donationen fra Augustinus Fonden betyder, at der nu står i alt 134 millioner kroner til byggeriet. De to direktører for de nuværende museer - Jacob Bjerring-Hansen fra Bornholms Museum og Lars Kærulf Møller fra Bornholms Kunstmuseum - vil ikke sige hvor mange penge, de har brug for. De vil kun sige, at de er tæt på mål.

For to år siden var målet at finde 120 millioner kroner til det nye museumscenter.

- Vi er stadig et skridt eller to fra målet - men de her 25 millioner kroner er et kæmpeskridt mod målet, siger Jacob Bjerring-Hansen.

I dialog med flere fonde om penge

Museerne er i dialog med flere fonde, og Jacob Bjerring-Hansen tror på, at alle penge er i hus til marts.

Det fælles museumsbyggeri har været længe undervejs og er stødt ind i en del forhindringer undervejs. Nu mangler i store træk kun de sidste penge, lokalplan og byggetilladelse. Museumsområdet ligger lige ned til Hellingdomsklipperne med nogle restriktioner i forhold til byggeri og udsigt.

- Optimistisk set får vi spaden i jorden til efteråret eller i det tidlige forår 2020, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Det nuværende kulturhistoriske museum i Rønne er utidssvarende på stort set alle områder - fra lokalernes indretning over muligheden for at passe ordentligt på tingene til adgangsforhold for publikum.

Derfor glæder Jacob Bjerring-Hansen sig både til at give museumsgenstande og publikum ordentlige forhold.

- Vi får mulighed for at formidle ting og historie på en helt anden måde end i dag - og så kommer det hele til at spille sammen med den flotte udsigt over havet, og det betyder meget for den fortælling, vi har, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Desuden bliver der et tæt samarbejde mellem de to museer - det lokalhistoriske og kunstmuseet.

- Det skal emme af Bornholm, og samarbejdet betyder, at vi kan lave en anderledes museumsoplevelse, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Facebook
Twitter