Nyt projekt går til kamp mod plastikforurening i Østersøen

Et forskningsprojekt vil undersøge mulighederne for at begrænse mængden af plastik i Østersøen.

Hver femte sild og brisling indeholder et plastikpartikel. Plasten kan også måles i vandet og i havoverfladen. (Arkivfoto) (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Når vi tager en dukkert i Østersøen, så er det ikke kun krabber, tang og vandmænd, vi risikerer at støde på.

For vandet kan også rumme mikroskopiske stykker af plastik, og nu skal et nyt EU-projekt undersøge muligheden for at begrænse mængden af plastik i Østersøen.

Projektet hedder Claim og skal ved hjælp af særlige foranstaltninger forsøge at sætte en stopper for udledningen af mikroskopiske plastikstykker.

DTU Aqua er med i projektet, hvor blandt andet professor Thorkel Gissel Nielsen er med til at løse plastikproblemet:

- I det her projekt vil vi blandt andet udvikle forskellige teknikker til at fjerne plastikken. Altså opstille forskellige apparater, hvor fiskere og brugere af havne kan deponere deres plastik og få det omdannet og fjernet, så det ikke ender i havmiljøet, siger Thorkel Gissel Nielsen og fortsætter:

- Derudover vil der være forskellige andre systemer, man kan bruge til at rense det vand, der løber ud fra rensningsanlæggene og på den måde fjerne plastikken ved kilden, så det ikke kommer ud til havet.

De sidste 30 år har der været en stabil mængde plastik i Østersøen, forklarer Thorkel Gissel Nielsen.

Og det giver ifølge professoren god mening at løse problemet allerede ved kilden, som udleder plastikken til havet. For når først plastikken kommer ud i havet, så er meget vanskeligt at fjerne det igen. Derfor er det smartere at fjerne det ved havnen, kysten eller ved rensninganlæggene, og det er det, som projektet kredser om.

Projektet vækker glæde hos Birgitte Lesanne, der er chef for Greenpeace i Danmark. Men hun mener, at man bør forbyde nogle af de plastikprodukter, som risikerer at blive en del af Østersøen:

- Der, hvor vi ikke er så langt fremme, er noget lovgivningsmæssigt. For eksempel har man i Frankrig lovgivet om, at man ikke skal bruge engangsplastikposer. Det er mere det, man skal tænke over, end om du eller jeg taber et sugerør eller ej, siger hun.

DMI er blandt andre også med i Claim-projektet, som løber fra i år og frem til 2021. Der er forskere med fra 11 lande, og projektet er finansieret af EU.