Ombudsmand: Kommunalt ansatte fik ikke mundkurv på under kommunalvalget

Bornholms Regionskommune fjernede ikke de ansattes ytringsfrihed sidste år.

Bornholms Regionskommune indskrænkede ikke sine ansattes ytringsfrihed under kommunalvalget sidste år. (Foto: Kathrine Lykkegaard Jeppesen © dr)

Folketingets Ombudsmand mener ikke, at Bornholms Regionskommunen indskrænkede sine ansattes ytringsfrihed under kommunalvalget sidste år.

Det slår ombudsmanden fast i dag.

Ombudsmanden gik ind i sagen tilbage i november 2017, da fagforbundet FOA kritiserede kommunaldirektør Peter Lofts beslutning om, at de offentligt ansatte ikke måtte bruge deres arbejdstid på at deltage i eksempelvis tv-programmer, så længe valgkampen op til kommunalvalget stod på.

TV 2/Bornholm blev under valgkampen afvist i at lave en reportage fra en social- og sundhedsassistents arbejdsdag, og DR P4 Bornholm fik heller ikke lov til at sende en valgdebat fra et plejehjem på øen.

Men nu konkluderer ombudsmanden altså, at der ikke var tale om en indskrænkelse af de offentligt ansattes ytringsfrihed:

- Medarbejderne har hele tiden haft frihed til at udtale sig på egne vegne, og det er det afgørende. Det, kommunaldirektøren har udtalt sig om, er alene, at medarbejderne ikke på vegne af regionskommunen skulle deltage i tv-programmer under valgkampen,” siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Men ombudsmanden påpeger, at regionskommunen godt kunne have håndteret situationen bedre.

Han havde nemlig gerne set, at kommunen havde understreget over for medarbejderne, at de altså godt måtte tale med pressen på egne vegne:

- Er offentligt ansatte i tvivl om rammerne for deres ytringsfrihed, påhviler det efter omstændighederne ledelsen at tage initiativ til at informere de ansatte, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Man bliver ked af det

Kommunaldirektør i Bornholms Regionskommune, Peter Loft, er tilfreds med dagens afgørelse:

- Man bliver altid ked af, når ens handlinger giver anledning til den slags klager. Jeg har altid ment, at jeg på ingen måde var i konflikt med de ansattes ytringsfrihed, siger Peter Loft.

Kommunaldirektøren vil i fremtiden gøre det klart for de ansatte, hvilke rettigheder de har, og hvilke regler, der er for interviews og tv-arrangementer på regionskommunens ejendomme:

- Jeg tror, at hele læren ved denne sag er, at næste gang der bliver valgkamp, så vil vi i god tid melde ud, hvilke regler der skal følges for denne slags møder, så jeg tror ikke vi vil ende i den her situation igen, siger kommunaldirektøren.

FOA: Vi er tilfredse

Hos FOA er man også godt tilfreds med ombudsmandens afgørelse, og det er på trods af, at fagforbundet mente, at der var tale om en indskrænkelse af deres medlemmers ytringsfrihed.

Men Anja Juhl Kofoed, lokalformand for FOA på Bornholm, mener, at sagen har bidraget med vigtig viden:

- Vi håber, at alle parter er blevet klogere på den her sag, og at kommunen fremadrettet informerer de ansatte omkring deres rettigheder, hvis de ansatte selv er i tvivl, siger hun.

Og hun føler ikke, at fagforbundet har tabt sagen:

- Vi har sat fokus på de offentligt ansattes ytringsfrihed, og det var vores formål, siger Anja Juhl Kofoed.

Facebook
Twitter