OVERBLIK: Sådan dækker lokale og regionale medier Danmark

Flere steder i landet er overkommunikerede, mener ekspert. Se her, hvordan medierne fordeler sig i landet.

Der er et for stort fokus på København, når det kommer til den journalistiske dækning.

Det er et moderne budskab fra politikerne i øjeblikket. Derfor ønsker regeringen også i deres udspil til et kommende medieforlig at rette op på balancen mellem de landsdækkende og lokale samt regionale medier, som det lyder i udspillet.

Og det er helt rigtigt, at der er tale om store geografiske forskelle, når medierne dækker Danmark. Men det er ikke nødvendigvis hovedstadsregionen, der oplever en massiv dækning.

Det fortæller Anker Brink Lund, professor i medieledelse på CBS.

- Det er helt tydeligt, at der er områder i Danmark, der er overkommunikerede. Det gælder blandt andet Christiansborg, DR-byen og Fondsbørsen, siger Anker Brink Lund og fortsætter:

- Men det gælder for eksempel også Bornholm, hvor der er massiv medieopmærksomhed. Det gælder også for eksempel Thyregod, hvor Kristian Thulesen Dahl (DF) kommer fra. Og Vollsmose og andre lokale brændpunkter, som har været meget i medierne.

Anker Brink Lund fortæller videre, at kommuner, hvor der er placeret et bladhus, også oplever større mediedækning sammenlignet med kommuner uden dagbladsredaktion.

- De steder, hvor der er mindst kommunikation, er faktisk omegnskommunerne i hovedstadsregionen. De har ingen lokale dagblade. Der er typisk kun en underbemandet ugeavis, og så er der TV2 Lorry og DR P4 København, men de skal jo dække et rigtigt stort område.

- Så den der tro på, at det er i det mørke Jylland, der er problemer, den holder simpelthen ikke, siger Anker Brink Lund.

Der kan tværtimod være en tendens til, at de nationale medier, som typisk ligger i København, glemmer at beskæftige sig med det område, som de er placeret i, lyder det fra professoren.

- Man dækker noget, som man opfatter som internationalt, nationalt eller globalt, men man dækker faktisk ikke det lokale, siger han.

Lokale medier skal holde øje med magthaverne

I regeringens udspil det kommende medieforlig ønsker man, at der etableres en pulje med henblik på at støtte distrikts- og ugeaviser. Og det er Anker Brink Lund positiv overfor.

- Hvis vi ser overordnet på det, er de lokale ugeaviser det eneste tilbageværende massemedie. De kommer i 92 procent af husstandene, og vi ved, at over 80 procent faktisk læser dem jævnligt.

Og det er vigtigt, at lokale medier også har ressourcerne til at holde øje med magthaverne, lyder det fra Anker Brink Lund.

- Det er vigtigt, at man har en mulighed for at kigge ude fra og ind på de kommunale beslutningstagere. Og det gælder også lokalt. Det er ikke en opgave, som de nationale dagblade kan dække. De har simpelthen for store dækningsområder, siger Anker Brink Lund og fortsætter:

- Men regeringens udspil her handler meget mere om udflytning af arbejdspladser fra DR og andre ting, som for mig at se overhovedet ikke giver bedre lokaldækning. Det er ren og skær symbolpolitik.

I regeringens udspil ønsker man at øge støtten til de lokale og regionale medier. Og det skal ske på bekostning af de landsdækkende medier. Her skal det maksimale tilskudsbeløb til hvert enkelt medie nemlig sænkes, lyder det i forslaget.

Der etableres blandt andet en pulje med henblik på at støtte distrikts- og ugeaviser.

Regeringen ønsker samtidigt, at TV2-regionerne skal videreføres på samme måde som i dag - som offentligt finansierede medievirksomheder. Det kommer dog samtidigt med et sparekrav på to procent om året.

FacebookTwitter