På jagt efter sæl-lort: Forskere vil undersøge, hvor mange torsk sæler spiser

Et forskerhold vil nu undersøge, hvor mange torsk sælerne i Østersøen spiser.

Sælerne er i lang tid blevet opfattet som en plage af fiskerne. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Et forskerhold fra DTU Aqua er gået i gang med at undersøge, hvor mange af Østersøens torsk, der ender deres dage i maven på en sæl.

Og det gør de blandt andet ved at undersøge sæl-lort.

Inde i torskens hoved sidder en lille knogle, som man kalder ørestenen. Den bliver ikke fordøjet i sælens mave, så ved at skylle sæl-lorten gennem en slags finmasket si, er det muligt at tælle sig frem til, hvor mange torsk sælen har spist.

Det fortæller Lotte Kindt-Larsen, der forsker ved DTU Aqua.

- Vi vil gerne se, hvor meget torske-bestanden egentligt bliver påvirket af sælerne. Hvor mange torsk spiser den gråsæl-population, vi har i dag? Det vil vi gerne prøve at finde ud af, siger hun og fortsætter:

- En gråsæl på 250 kilo skal måske spise fem kilo fisk om dagen, så kan man regne sig frem til, hvor stor en del af det, der er torsk. Det er målet. Når man fastsætter den naturlige dødelighed af torsk i fiskekvoterne, så er man nødt til at vide, hvor meget der også bliver spist af sæler.

Lotte Kindt-Larsen fra DTU Aqua er en af dem, der er med til at undersøge afføringen fra sælerne. (Foto: Emilie Birket-Smith © (c) DR)

Men det er ikke kun ørestenene i afføringen, som forskerne skal lede efter. Når sælerne går i fiskernes garn, spiser de nemlig ikke hovederne på fiskene, og dermed går ørestenene tabt. Derfor skal der også en DNA-analyse til for mere præcist at kunne bestemme, hvad sælerne spiser.

- Vi kigger også på DNA for at se, hvilke andre arter sælerne har spist, siger Lotte Kindt-Larsen.

Fiskerne har i lang tid været godt tossede på sælerne. De hugger nemlig fiskernes fangst og ødelægger net, tejner og ruser.

- Jeg tror, at der er mange fiskere, der ikke vil sige så meget til, hvis sælen tager en fisk eller to, men når de skambider et helt net, så er det et stort tab for fiskerne, siger forskeren.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter