'Påskeferie-øer' forventer færre gæster - det glæder hospitalet

Både på Bornholm og på Samsø forventer de, at færre tager i sommerhus.

Hvis man tager til solskinsøen, skal man holde sig væk fra de mest populære aktiviteter som eksempelvis at lege på klipperne, advarer Bornholms Hospital. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt, Ritzau / Scanpix.

Gækkebreve, æggepustning og en tur i sommerhus.

Med påsken ventende lige rundt om hjørnet er den slags traditioner normalt noget, mange af os kaster os over i den her tid.

Men med den verserende coronaepidemi bliver sidstnævnte - sommerhusbesøget - ikke til noget for mange af os i år.

Det regner de i hvert fald med på Bornholm.

- Helt generelt regner vi kun med at booke vores færger og busser, så de er halvt fulde, siger Jesper Maack, der er kommunikationchef hos Molslinjen, som driver færgerne til og fra Bornholm.

Det sker både for at mindske smittespredningen, men også fordi, der kommer langt færre passagerer.

- Vi står over for en påske, vi aldrig har set før. Vi plejer at have folk, der er gode til at regne rejsemønstrene ud, så vi ved, hvor mange der kommer, men i år ser vi et ret voldsomt 'no-show' hos mange og også mange ombookinger, siger Jesper Maack.

De mange 'no-shows', hvor folk har købt billet til færgen men udebliver, har mest været i hverdagene, påpeger Jesper Maack.

Han regner med, at tingene kan ændre sig helt op til påske, når ferien står for døren.

- Jo tættere vi kommer på påskedagene, jo mere trænger beslutningen sig på hos folk derhjemme. 'Skal vi afsted eller ej?' Så regner vi med, at mange tager imod tilbuddet om at ombytte billetten, siger han.

Hospital kan komme under pres

Bornholms Hospital er man meget opmærksom på, hvor mange der kommer til at være på øen i løbet af påskeferien.

Hospitalet risikerer nemlig at komme under pres, hvis påsketuristerne og de fastboende ikke tager deres forholdsregler.

Det siger hospitalets direktør, Annemarie Hellebek.

- Hvis folk tager hertil og opfører sig, som de plejer: Tager ud i klipperne og kommer til skade eller sætter sig op på mountainbiken og vælter på cyklen - så vil der komme pres på vores akutmodtagelse, siger hun.

- Fra mig skal der lyde en stor opfordring til, at så mange som muligt bliver hjemme eller i sommerhuset og passer på sig selv og spiller nogle spil i stedet, siger Annemarie Hellebek.

Hvis man gør som myndighederne og hospitalet anbefaler, kan hospitalet på Bornholm godt håndtere den forventede stigende mængde coronapatienter, siger Annemarie Hellebek.

For hospitalet har iværksat tre initiativer, der skal dæmme op for presset.

- Vi har åbnet et ekstra afsnit, så vi kan have flere patienter. Vi har efteruddannet meget af vores personale og også personale fra kommunen, som vi har lånt, og så har vi en aftale med Rigshospitalet om, at de tager imod nogle af de intensive patienter, siger hun.

Samsø forventer også nedgang

Det er ikke kun på solskinsøen, at man ruster sig til en anderledes påske.

På Samsø gør man også klar til en anderledes påskeferie.

Normalt er øen meget velbesøgt i påsken af både feriegæster og sommerhusejere, der plejer at benytte fridagene til at åbne sommerhuset op og nyde godt af naturen.

- Det bliver selvfølgelig anderledes i år, men vi ved, der kommer en del sommerhusejere, siger Jacques Rahr Knudsen, der står for pr og kommunikation hos Visit Samsø.

- Vores anbefaling er, at man godt kan tage i sommerhus, hvis man er rask og uden symptomer. Men man skal tænke sig om, og selvfølgelig følge de råd og vejledninger, som myndighederne har givet, siger han.

- Der er jo stadig god plads på Samsø. Vi har 114 kvadratkilometer at gøre med, så der er kvadratmeter nok, hvis folk gør, som de bliver bedt om og spreder sig ud og tager sine forholdsregler, mener han.

I sidste uge var Statsminister Mette Frederiksen ude og præcisere retningslinjerne for påskeferien på Facebook.

- Jeg forstår godt, at folk gerne vil ud, hvor der er mere natur. Og jeg ved, det er hårdt at være hjemme - at skulle arbejde samtidig med, man passer børn. Situationen stiller store krav til os alle. Derfor har vi ikke forbudt folk at køre i sommerhus. Men vi opfordrer kraftigt til, at man holder afstand og tager sine forholdsregler, skrev hun.

FacebookTwitter