Pædagogstuderende tager en tur med madtjansen som et led i uddannelsen

Studerende valfarter til madskolerne over hele landet. De kombinerer madlavning med pædagogik og underviser børn som en del af studieforløbet.

Børn, mad og pædagogstuderende er en sammenkogt ret af leg, uddannelse og kreativitet.

Den ret vil rigtigt mange studerende være med til at skabe.

En tredjedel af de studerende bruger praktiktiden på madskoler

I år lægger studerende fra op mod en tredjedel af landets 28 pædagogassistent-uddannelser noget af deres praktiktid på 4Hs sommermadskoler.

Samarbejdet opstod af nød, men i løbet af tre år har partnerskabet mellem 4Hs sommermadskoler for børn og den pædagogiske assistentuddannelse på Bornholm spredt sig til hele landet.

Det viser sig nemlig, at ideen i den grad kan bære og gøre både madskolerne og den pædagogiske assistentuddannelse bedre.

Landbrug og Fødevarer greb ideen

- Ideen opstod, fordi det var svært at skaffe instruktører til alle de børn, der gerne ville en uge på madskole i løbet af sommerferien, fortæller kvinden bag ideen, 4H-konsulent på Bornholm, Sussie Holmtoft.

Det tog lidt tid at få ideen til at fænge, men da det først skete, gik det til gengæld stærkt.

Landbrugets organisation Landbrug og Fødevarer på Axelborg fik nemlig øje på initiativet og var med til at udarbejde et pilotprojekt, der nu har bredt sig ud til et samarbejde mellem de kommende pædagogassistenter og de unge kokke over hele landet.

De studerende skal planlægge alt

De studerende skal planlægge og afvikle en hel uges madskole for børn. Derfor skal de hele paletten rundt fra pædagogik og psykologi over konflikthåndtering til emner som sundhed, ernæring og planlægning af gårdbesøg.

De første år holdt samarbejdet sig til de pædagogiske assistentuddannelser og 4H, men flere pædagogiske uddannelser har fået øjnene op for den værdi, det er at have en hel uge til rådighed, som de studerende selv skal planlægge.

Og mens mange andre pædagogiske praktikpladser er individuelle, er praktikugen på madskolerne en kollektiv opgave for fem-seks studerende.