Politiet intensiverer jagten på spritbilister: 'Der ryger nogle øller og Bacardi Breezers ned i det gode vejr'

Sommermånedernes fester får politiet til at rette blikket mod fulde bilister på de danske veje.

Politiet er på jagt efter spiritusbilister i juli måned. Sommermåneden er nemlig en af de måneder, hvor der bliver drukket allermest, og derfor målretter politiet også sin indsats mod de fulde bilister. (Foto: Tommy Kofoed © Scanpix)

Der er nogle, som vil mene, at sommeren hænger sammen med et stort glas øl, et iskoldt glas rosé og en velsmagende drink.

Men et glas - kan hurtigt blive et glas for meget.

Derfor har landets politikredse sat ekstra ind for at få fanget de spritbilister, der kører ud på vejene i denne måned. Heriblandt på Bornholm.

- Folk er ude og hygge sig i det gode vejr. Der ryger nogle øller og Bacardi Breezers ned, og det er ikke alle, som lader bilen stå. Derfor sætter vi ekstra ind, siger leder af færdselspolitiet på Bornholm Michael Winsløw.

Det betyder helt konkret, at færdselsfolkene i Bornholms Politi udelukkende kører efter bilister, som har en alt for høj promille, og der kan være brug for den ekstra indsats her i sommermånederne.

Sidste sommer sigtede politiet 1.163 personer i alt for spritkørsel i juni og juli måneder - på Bornholm var det 15 personer.

Det tal er for højt, lyder det fra den bornholmske færdselsleder:

- Det er for mange, og der er nok en hel del flere, fordi der er også nogle bilister, vi ikke får fat i, siger Michael Winsløw.

Klar til et pust?

Landets betjente er ikke de eneste, der forsøger at minde bilisterne om den farlige cocktail, som alkohol og bilkørsel udgør.

For rundt omkring i landet er der opstillet gule plakater, der er udformet som et alkometer, der retorisk spørger bilisterne, om de er ”klar til et pust?”

Det sker som et led i Rådet for Sikker Trafik, Trygfonden og 72 kommuners årlige spirituskampagne.

Som noget nyt i år suppleres plakaterne af kampagnefilm i landets biografer og på nettet. Filmene sætter fokus på dem, som ikke nødvendigvis sætter sig bag rattet med en skyhøj promille, siger Mogens Kjærgaard Møller, der er direktør i Rådet for Sikker Trafik.

For i år handler det i ligeså høj grad om at få fat i dem, som er sammen med spritbilisten, inden bilnøglen sættes i tændingen:

- Det er en situation, som alle kender. Man har en hyggelig fest derhjemme, og pludselig er der en person, som tydeligvis har fået for meget at drikke, der rejser sig. Så vi kommer med bud på, hvordan man som vært kan håndtere det, siger direktøren.

Klar til et pust? Står der på denne plakat, som er lavet i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik, Trygfonden og 72 kommuner. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

For eksempel nævner han, at man bør tage bilnøglen fra den fulde gæst eller rede op for ham eller hende. For det er vigtigt, at alle tager et ansvar for at undgå en potentiel ulykke på vejene, mener Morgens Kjærgaard Møller.

- Det er frygteligt for ofrene, spritbilisten eller den, som tillod, at chaufføren kørte, så alle bør have en interesse for at stoppe spritkørslen, siger han.

Mogens Kjærgaard Møller er også sikker på, at de tilbagevendende kampagner har bidraget med at reducere antallet af spritbilister og fået ændret befolkningens holdning til spirituskørsel helt generelt:

- Der er vist mange, som husker, at man i de glade 70’ere og 80’ere sagde, at man sagtens kunne køre med alkohol i blodet, hvis man bare kørte stille og roligt. Men i dag har vi skabt en grad af social fordømmelse af spritkørsel, og det skyldes i høj grad kampagnerne, siger han.