Politisk flertal på Bornholm ønsker F16-fly på fuld tid

I et halvt år har to kampfly været udstationeret på Bornholm men kun været operative i dagtimerne.

F16-pilot Thomas 'MET' Kristensen flyver over Balkastrand på Bornholm. Thomas Kristensen er Detachement Commander en uge ad gangen på Bornholm. (Foto: Thomas Kristensen © F16 MET)

Lyden af buldrende tordenvejr kender vi.

En anden lyd, der minder herom, og som bornholmerne det sidste halve år jævnligt har lagt øre til, er to F16-kampfly, der letter fra Bornholms Lufthavn.

Flyene har i et halvt år været udstationeret fra Skrydstrup til Bornholm primært i dagtimerne for hurtigere at kunne afvise russiske fly ved dansk luftrum.

Men F16-fly på deltid er ikke længere nok for et flertal af de bornholmske politikere, der mener, at flyene bør stå på øen permanent med døgnbemanding for at skabe tryghed for bornholmerne og sende et signal mod øst til Rusland.

Mangeårig F16-pilot Thomas 'MET' Kristensen flyver her over Bornholm. Han er i Rønne Lufthavn en uge ad gangen som 'Detachement Commander'.

Den østligste del af Danmark

Det er borgmesterpartiet, De Konservative, der sammen med Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet ønsker, at F16-flyene får permanent ophold på Bornholm.

For alle partierne er behovet for mere militær tilstedeværelse forstærket af Ruslands invasion af Ukraine.

- Vi på Bornholm er lige pludselig de nærmeste i Danmark til den trussel ovre fra øst. Så det taler ind i, at Forsvaret forstærker deres tilstedeværelseBornholm, siger borgmester Jacob Trøst (K).

Ifølge tal fra Forsvaret har de to F16-fly, mens de har stået på Bornholm, fløjet op og afvist russiske fly ved det danske luftrum 20 gange, siden de kom til øen 15. februar.

- Jeg har i årevis argumenteret for, at Bornholm skal have en passende militær tilstedeværelse. Og det kan starte med to F16-fly. Men jeg mener også, vi bør opruste resten af forsvaret på Bornholm, siger René Danielsson fra Dansk Folkeparti på Bornholm.

Falsk tryghed

Den 15. februar sendte Forsvaret to F16-fly til Bornholm efter russisk pres på Ukraine.

Man vurderede ikke, at der var tale om konkrete trusler mod Danmark, men udstationeringen var ifølge Forsvarschef, general Flemming Lentfer, et udtryk for "rettidig omhu", sagde han til DR.

Nu er der gået et halvt år, men lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen mener ikke, at der er kommet mere behov for militær på Bornholm.

- Det vil rent sikkerhedsmæssigt ikke have nogen betydning. Ved at have flyene stående er der en signalværdi i, at man ikke vil have russerne til at flyve indover dansk luftrum, men de kunne lige så godt flyve fra Skrydstrup, siger han.

Her står de to F-16-kampfly i Bornholms lufthavn, der primært har stået her i dagtimerne siden 15/2. Flyene blev sendt til Bornholm i forbindelse med krisen mellem Rusland og Ukraine. (Foto: BAX LINDHARDT © Ritzau Scanpix)

Opskalering eller nedskalering af konflikt?

Det er ikke alle partierne på Bornholm, der er enige om, at F16-fly på fuldtid er en god idé.

I Enhedslisten bekymrer man sig for, at det kan provokere russerne snarere end skræmme dem væk.

- Der er ikke noget, der peger på, at Bornholm eller andre dele af Danmark er i risiko for et militært angreb. Vi skal ikke deltage i en udsigtsløs og unødvendig oprustningsspiral, siger Laura Kofod, der sidder i Bornholms Regionskommune for Enhedslisten.

Anderledes ser René Danielsson fra Dansk Folkeparti på det. Ifølge ham vil det skabe tryghed for bornholmerne og sende et signal mod øst.

Er du ikke bekymret for, at permanent udstationering af F16-fly og mere militær på Bornholm vil øge spændingerne mellem Danmark og NATO på den ene side og Rusland på den anden?

- Nej, det er jeg ikke. Snarere tværtimod. Når vi snakker Rusland, så forstår Putin kun muskler. Derfor at det vigtigt, at vi tør sige fra og vise, at vi ikke bukker under for Putins retorik, siger René Danielsson.

Jagerpilot Thomas 'MET' Kristensen flyver her ved siden af et russisk bombefly som en del af afvisningsberedskabet.

Kommende forsvarsforlig

Ifølge forsvarsminister Morten Bødskov er Bornholms og dermed NATO's territorium mod øst 'mere centralt end på noget andet tidspunkt i nyere tid'. Men ministeren vil ikke love mere tilstedeværelse af F16-fly på nuværende tidspunkt.

- En mere fast placering på Bornholm, vil betyde store investeringer. Det vil være noget, som er naturligt at drøfte i forbindelse med det kommende forsvarsforlig”, siger forsvarsminister Morten Bødskov.

Forsvaret vil af sikkerhedsmæssige årsager ikke oplyse, hvor meget og hvornår F16-flyene har fløjet frem og tilbage mellem Skrydstrup og Bornholm. Men det har både kunnet ses og høres jævnligt det sidste halve år.

Derudover har forsvarsminister Morten Bødskov skrevet på sin Facebook 20. marts, at F16-flyene på Bornholm er operative i dagtimerne.