Private stiller tusindvis af overvågningskameraer til rådighed for politiet

Nyt register gør det lettere for politiet at benytte private overvågningskameraer

Claus Munk fra Rønne på Bornholm har valgt at lade sit overvågningskamera registrere i politiets overvågningsregister, fordi han gerne vil hjælpe politiet, hvis det bliver nødvendigt. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

Da Skattestyrelsen på Østerbro og politistationen på Nørrebro blev bombet tidligere på måneden, væbnede betjentene fra Københavns Politi sig med både mus og tastatur.

Med få museklik kunne de trække på det såkaldte POLcam-register for at finde ud af, hvilke overvågningskameraer der var i nærheden af gerningsstederne og på den måde at komme tættere på mulige gerningsmænd.

POLcam giver ordensmagten overblik over, private hjem, kontorer og butikker med overvågningskameraer, som politiet kan bruge i forbindelse med efterforskning af kriminalitet.

Det er et år siden, at registret gik fra at være et pilotforsøg i Københavns Politikreds til at være et landsdækkende overvågningsregister, som nu rummer 16.161 steder med overvågningskameraer, som politiet kan benytte.

Det viser nye tal fra Rigspolitiet, der også glæder sig over registrets mange kameraer.

- Det er mange flere, end vi havde før, så på den måde er det ganske tilfredsstillende, at så mange steder er blevet registret, siger vicepolitiinspektør i Rigspolitiet Henrik Andersen.

Han vurderer, at borgere, virksomheder og kommuner siden oktober har registreret 500 til 1.000 nye steder om måneden.

Og registret gør politiets arbejde langt mere effektivt.

I forbindelse med efterforskningen af de to eksplosioner i København kunne politiet hurtigt tage kontakt til kameraernes ejere for at få udleveret optagelserne, som kan vise sig at være værdifulde i efterforskningsarbejdet.

- Tidligere skulle vi gå fra dør til dør i et område og spørge, om der overhovedet fandtes videoovervågning. Nu kan vi allerede fra stationen planlægge vores indsats og vurdere, hvor vi først skal gå hen, siger Henrik Andersen fra Rigspolitiet.

’Jeg kan måske hjælpe’

En af dem, der har ladet sit overvågningskamera registrere i POLcam, er Claus Munk, som bor i den sydlige del af Rønne på Bornholm.

Han har selv installeret et overvågningskamera i sin indkørsel, fordi flere borgere på Bornholm har oplevet at få hjulboltene på deres biler løsnet. Af samme grund har han også ladet sit kamera registrere hos politiet.

- Jeg kan måske hjælpe, hvis der er andre i mit nærområde, som bliver udsat for denne type kriminalitet. Politiet har så mulighed for at rette henvendelse til mig, hvis det bliver relevant. Den mulighed ville de ikke have, hvis jeg ikke havde budt kameraet ind, siger han.

Claus Munk har installeret flere kameraer på sin ejendom og kan holde øje med hele matriklen via sin smartphone, og selvom kameraerne primært er til for at beskytte ham selv og familien, mener han, at det er vigtigt også at kunne hjælpe naboerne.

- Det er fint nok, at vi værner om os selv, men hvis vi kan hjælpe vores naboer og venner, så skal man også det, mener jeg.

Claus Munk kan løbende holde øje med ubudne gæster ved hjælp af sin smartphone. Selvsamme billeder kan overdrages til politiet, hvis der skulle ske en forbrydelse i nærheden. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

Mange kameraer på gågaderne

Det er langt fra kun private, der fortæller politiet om deres kameraer. Flere city- og handelsforeninger opfordrer aktivt medlemmernes til at lade deres overvågning registrere, så politiet får nemmere ved at efterforske hærværk og tyverier.

Det er også tilfældet i Vejle, fortæller city-chef Marianne Jeppesen.

- Vi er nødt til at stå sammen, hvis vi vil det her til livs. Jeg er selv udfordret af, at vi skal overvåges i det offentlige rum. Men hensynet til at få løst problemerne vejer tungere for mig, end at vi bliver overvåget. Så ja - jeg er på, siger hun.

Kaffebaren Bryg Coffee House på gågaden i Vejle er en af de butikker, der har ladet sig registrere. Og det var ganske nemt, fortæller indehaver Maria Olsen:

- Har man sit NemId i nærheden, så er det super nemt, forklarer hun.

I Kolding oprettede butikkerne i midtbyen for nogle år siden deres egen liste over kameraer, men nu er det tid for butikkerne at registrere sig i det landsdækkende register.

- Det vil jeg sende ud til mine medlemmer. For det er den rigtige vej at gå, siger citychef Mette Schumacher.

Facebook
Twitter