Professor: Venstre tager hul på valgkampen i modvind

Landspolitisk står partiet skidt lige nu, men meget kan være anderledes ved de kommunale valg.

Selv om Venstre har et dårligt udgangspunkt, kan partiet godt få et bedre valg, end det ser ud til lige nu, siger professor Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.

Venstre har et dårligt udgangspunkt op til kommunalvalget den 21. november, vurderer professor.

Baggrunden er partiets lave meningsmålinger i forhold til valg til Folketinget.

Lige nu ligger Venstre på omkring 18 procent i de landspolitiske målinger. Det er langt under niveauet ved seneste kommunalvalg i november 2013, hvor Venstre stod til cirka 26 procent på landsplan.

Vælgerne og V
  • 31 procent af vælgerne stemmer forskelligt ved folketings- og kommunalvalg.
  • 18 procent beslutter sig først i løbet af den sidste uge - heraf 8 procent på selve valgdagen.
  • Venstre fik 26,6 procent af stemmerne og 49 procent af borgmesterposterne ved 2013-valget.
  • Valgdeltagelsen i 2013 var 71,9 procent - det højeste ved et kommunalvalg siden 1981.

Kilde: KV13. Analyser af kommunalvalget 2013.

Men det ser ikke nødvendigvis helt så dårligt ud, som man kunne tro. Der er meget andet end landspolitisk popularitet, som spiller ind, når det gælder de lokale valg.

Det fortæller professor ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær, der forsker i kommunalvalg,

Lokale kandidater kan trække stemmer

- Venstre starter valgkampen i mere modvind end de partier, der ligger godt på landsplan. Men der kan ske meget i løbet af de tre-fire uger, en kommunal valgkamp typisk varer, siger han.

Ulrik Kjær peger på, at personspørgsmål og helt lokale politiske sager betyder rigtig meget for vælgerne, når de skal vælge medlemmerne til det lokale byråd eller den lokale kommunalbestyrelse.

Desuden stemmer mange på forskellige partier til henholdsvis Folketinget og kommunalbestyrelsen, fortæller professoren. En del vælgere beslutter sig også først i løbet af valgkampen for, hvor de vil sætte krydset. Faktisk tager otte procent af vælgerne først stilling på selve valgdagen, fortæller han.

- Så Venstre har gode muligheder for at klare sig bedre, end man skulle tro ud fra den landspolitiske tendens. Og så er det værd at bemærke, at der altså er stemmer at hente eller for den sag skyld at miste for både Venstre og de øvrige partier helt frem til selve valgdagen, siger Ulrik Kjær.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.