Prognose: DF kan for første gang vinde mandat på Bornholm

Hvis der var valg i morgen, står DF til at vinde et mandat på Bornholm for første gang, viser en prognose.

DF er foran Venstre med cirka 1500 stemmer, viser en prognose. (Foto: LISELOTTE SABROE © Liselotte Sabroe)

Hvis folketingsvalget fandt sted i morgen, ville Dansk Folkeparti for første gang at vinde et mandat på Bornholm.

Det skriver Altinget, som har taget udgangspunkt i en geografisk prognose, der er foretaget af valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

Det er tilsyneladende tilbagegang i Venstre, der betyder, at Dansk Folkeparti står stærkere. Dansk Folkeparti er cirka 1.500 stemmer foran Venstre på Bornholm, viser Altingets prognose.

Det første mandat går med stor sandsynlighed til Socialdemokratiet, mens det andet mandat lige nu ser ud til at gå til Dansk Folkeparti.

Men prognosen skal tages med forbehold, siger valgforsker Kasper Møller Hansen, der står bag prognosen.

- Det er de bedste data, vi har. Men samtidig er det så tæt, at godt nok siger prognosen, at DF tager et mandat, men når først valgkampen kommer i gang, så kan det nemt ændre sig, understreger han.

Prognosen bygger på et vægtet gennemsnit af den seneste måneds meningsmålinger.

- Der foregår en kamp mellem Venstre og Dansk Folkeparti om stemmerne. Det er en kamp, som vi allerede så ved det seneste folketingsvalg. Venstre og Dansk Folkeparti står stærkt i de samme geografiske regioner. De kæmper om de samme vælgere, siger Kasper Møller Hansen.

Også Dansk Folkepartis spidskandidat på Bornholm, Jess Christian Persson, tager prognosen med forbehold:

- Jeg tager aldrig noget for givet, og der skal arbejdes benhårdt for sådan et mandat. Der ligger et rigtigt stort arbejde forude for at kunne sikre os et mandat til Folketinget, siger Jess Christian Persson (DF).

Årsagen til fremgangen tror han skyldes interne problemer i Venstre på Bornholm. Det samme vurderer Peter Juel Jensen, som er nuværende folketingsmedlem for Venstre.

- Det er klart, at når der er bøvl i familien, så piller det ved hele sammenholdet. Det rykker også ved den tillid, mar har til et parti, siger Peter Juel Jensen (V).

Også han stiller sig kritisk overfor prognosens resultater. Og han har slet ikke opgivet kampen for, at det andet mandat på Bornholm skal gå til Venstre:

- Venstre på Bornholm giver ikke op, før slaget er slut. Vi må tage os lidt mere sammen, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.