Rekordstort fald i CO2-udledningen på Bornholm

Bornholmerne får fjernvarme fra flis og halm, vindmøllerne snurrer og bygninger er renoveret.

Vindmøller, flis-fjernvarme og energirenoveringer har været med til at gøre Bornholm langt friskere - og udviklingen fortsætter. (Foto: DR Bornholm © DR Bornholm)

Luften omkring Bornholm er blevet markant bedre i løbet af de seneste år.

Faktisk er udledningen af CO2 faldet med 28 procent eller mere end 75.000 tons fra 2013 til 2015.

Det er et af de største fald, der er konstateret i Danmark.

Det store fald er resultatet af en målrettet indsats for at komme væk fra de fossile brændstoffer. Derfor er det da også en omstilling fra private oliefyr til fjernvarme, mere strøm fra vindmøller og energirenoveringer i både private og kommunale bygninger, der har bidraget til resultatet.

Formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Bornholms Regionskommune, Carsten Scheibye (V), kalder udviklingen fantastisk og forventer, at den fortsætter.

- Endnu mere fjernvarme og mere energivenlig brændsel er desuden på vej, og bornholmerne har taget den grønne udvikling til sig, siger han.

I 2016 blev halmvarmeværket i øens næststørste by Nexø opgraderet samtidig med, at en række mindre byer som Snogebæk og Svaneke kom med på fjernvarmenettet. Dermed er der en klar forventning om et fald alene af den grund.

I år bliver det tidligere kulbaserede værk Østkraft i Rønne omstillet til 100 procent flisforbrænding. Desuden er der fjernvarme på vej i Allinge, Sandvig, Tejn og Sandkås, der gradvist kobles på flisværket i Hasle i 2017, 2018 og 2019. Også det vil føre til en mindre CO2-udledning.

- Det er et meget flot resultat, som viser, at øen arbejder målrettet med den grønne omstilling, siger den ansvarlige for klimakommune-aftalerne i Danmarks Naturfredningsforening, Jens la Cour.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk