Rønne Havn udvider for en halv milliard kroner

Byggeriet med blandt andet en 1100 meter lang bølgebryder står klar om to år.

Det er det grå område, som skitseres på billedet, der skal forestille udvidelsen af havnen. (© Rønne Havn)

- Der er den vigtigste dag i havnens historie, siger Thomas Bendtsen, direktør for Rønne Havn.

Den bornholmske havn har gennem flere år arbejdet med en stor masterplan, og den er nu faldet endeligt på plads. Havnen har fået banklån på næsten 400 millioner kroner hjem og har netop underskrevet en kontrakt om byggeriet med entreprenørfirmaet Per Aarsleff A/S.

Udvidelsen skal efter planen være på plads om to år.

Der er to årsager til, at havnen foretager den store investering. Dels skal den være klar til en fremtid med stadig større fragtskibe, og hvor der ventes at komme mere hårdt blæsevejr på grund af forandringer i klimaet.

Dels ønsker havnen at udvide sine aktiviteter inden for blandt andet krydstogtsturisme og maritim service.
Havnen håber på, at den kommer til at spille en nøglerolle i forbindelse med de kommende års mange havvindmølleprojekter i farvandet omkring Bornholm.

- Vi er nu i mål med at sikre Bornholms vigtige trafikhavn i mange år frem. Samtidig får vi mulighed for at skabe nye aktiviteter, så vi får udnyttet vores beliggenhed i centrum af Østersøen til at skabe vækst, siger direktøren for havnen.

Tryg ved økonomien

Havnen er gået forsigtigt til værks i forhold til økonomien. Ifølge Thomas Bendtsen kan havnen afdrage på de nye store lån på baggrund af den nuværende indtjening på afgifter og udlejning. Der er endda plads til en række dårlige år, uden at der opstår en kritisk situation. Så havnedirektøren er yderst tryg ved økonomien.

- Vi går med livrem og seler. Og den største sikkerhed for, at vores projekt hænger sammen, er i virkeligheden, at vi har fået ja til at låne næsten 400 millioner kroner i to private banker. Det får man kun, hvis forretningsplanen holder vand, siger Thomas Bendtsen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.