Sæler stjæler fiskernes fangst: Det sætter forskerhold nu stopper for

Et forskerhold vil nu sætte en stopper for, at sælerne stjæler torsk fra bornholmske fiskere.

Selvom sælerne kan se søde ud, er de en stor plage for fiskerne på Bornholm. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Sælen har i lang tid været en plage for de bornholmske fiskere. Selvom sælen kan se nuttet ud, hugger den fiskernes fangst og ødelægger net, tejner og ruser.

Men det problem vil et forskerhold nu løse. DTU Aqua har med projektet "Seal Safe" udviklet fisketejner - undervandsfælder - som både kan holde fiskene inde og sælerne ude.

- Redskabet er helt nyt i Danmark. Det er en helt ny måde at fiske på, siger Lotte Kindt-Larsen, projektleder og forsker ved DTU Aqua.

Ikke nok med at sælerne skal holdes ude, så skal torskene gide at gå i fælden. Det har været en balancekunst, hvor der har været fokus på formen, placeringen og indgangene på tejnerne, som skal være helt rigtige. Samtidig har det været en udfordring at fange nok fisk, fortæller Lotte Kindt-Larsen.

Hun tilføjer, at forskerholdet allerede har forøget fangstraterne betydeligt. Men sammenlignet med andre fangstmetoder har tejnerne dog stadig svært ved at konkurrere med massefiskeriet.

- Priserne på især torsken i Østersøen er rigtig lave lave. Selvom vi har fået fine fangstrater, er det simpelthen ikke nok fisk, vi fanger, siger hun.

Derfor overvejer man nu, om man kan sælge fiskene på en anden måde. Blandt andet ved at slå på at de er fanget bæredygtigt og naturskånsomt.

- Vi fanger kun torsk og fisker kun det, vi skal bruge. Fiskene kan stå levende i buret, og der kan de stå i op til tre dage, hvor de har det fint, så kvaliteten fejler ikke noget. De har ikke trykmærker og har ikke været stressede, siger hun.

Projektgruppen arbejder videre efter sommer. Her vil man arbejde på at finde flere muligheder for at snyde sælen.

Facebook
Twitter