(Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

Se billederne fra 'soldaterkurset fra helvede': Bidende nattefrost og hunde i hælene

I dag sluttede et tre ugers kursus på Bornholm, der har testet 13 unge mænds psyke og fysik.

Forestil dig følgende:

Du skal løbe et orienteringsløb med bidske hunde i hælene.

Du skal overnatte to uger ude i vinterens våde og kolde vejr.

Du får ingen mad, og så skal du angribe fjendtlige installationer og udpege vigtige mål.

Det har været virkeligheden for de tre soldater, som i dag fik overrakt en sølvdolk for at have gennemført det såkaldte 'Enkeltkæmper'-kursus på Bornholm.

Kurset har været afholdt siden 1965 på Bornholm, og det har til formål at ruste soldaterne til den ultimative overlevelsessituation uden moderne remedier.

Kurset anses for at være så hårdt, at mange soldater bruger det som forberedelse, inden de kaster sig ud i optagelsen til de danske specialstyrker.

Nedenfor kan du gennem billederne få et indblik i, hvad soldaterne har været igennem, da vi var med på kursets sidste uge.

 • Soldaterne på det årlige enkeltkæmper-kursus på Bornholm går igennem en optagelsesprøve, der ligger nogle måneder inden kursets begyndelse. Her skal soldaterne blandt andet til skyde-, klatre- og løbeprøver. I år gennemførte 13 soldater optagelsesprøverne til kurset, som afvikles over tre uger. I den første uge fik soldaterne den viden, der skal til for at gennemføre kurset. De lærte at navigere med mangelfulde kort og ud fra stjernernes position på himlen, hvad de kan spise ude i naturen, og hvad de generelt kan forvente af kurset. I uge to skulle de testes ude i det bornholmske landskab, og de skulle overnatte i den iskolde natur med en minimal mængde kalorier at trække på. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  1 / 9
 • Uge tre er den endelige prøvelse for de otte soldater, der var tilbage, og det understreges allerede mandag morgen, da soldaterne bliver bedt om at strippe ned til deres underbukser, hvorefter de skal stikke hovedet og kroppen ned i deres soveposer. Herefter bliver soldaternes ejendele og udstyr tjekket igennem af personale fra Bornholms kaserne. Det er vigtigt, at soldaterne ikke har gemt ekstra mad og har orden på udstyret, inden de kastes ud i den endelige uge, da de hverken må snyde eller have for lidt tøj med ud i felten. Personalet finder et patronhylster og glemt tøj hos nogle af soldaterne, som betyder, at de skal have ekstra vægt på ryggen, når de skal ud på dagens 45 kilometer lange march. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  2 / 9
 • Kontrollen betyder også, at soldaternes ejendele ligger hulter til bulter, og det gør det også sværere for dem at pakke tingene sammen hensigtsmæssigt. Det har stor betydning, da de kun har få minutter til at komme i uniformen og møde op ved indgangen til kasernen med alt deres udstyr på sig. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  3 / 9
 • Christoffer Avarhoff fra Livgarden er cirka halvvejs på den 45 kilometer lange march igennem det bornholmske landskab. Bagefter venter en rekognosceringsopgave, hvor soldatene i ly af natten skal finde og overvåge en fjendtlig antiluftskytsstation. En opgave, som skal løses uden gps. Det er primært danske soldater, som deltager i kurset, men i år deltager også to svenskere. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  4 / 9
 • Nattens arbejde har båret frugt, og den fjendtlige installation er i sigte. Kursisternes opgave skifter fra en simpel overvågningsmission til et angreb på antiluftskytsinstallationen, som befinder sig adskillige kilometer bag 'frontlinjen'. Soldater fra Bornholms kaserne udfylder rollen som fjenden, og de har ligesom kursisterne overnattet ude i den bornholmske natur. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  5 / 9
 • Knaldene runger i luften, imens soldaterne taktisk manøvrerer igennem områdets træer og krat. Statisterne tages på sengen og lægges ned én for én. Når området er sikret, placerer kursisterne sprængladninger på både kanoner og radarer, hvorefter de skynder sig væk. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  6 / 9
 • Det har ikke været nemt, siden soldaterne destruerede den fjendtlige installation. I løbet af onsdagen har de blandt andet været jaget af Forsvarets egen hundepatrulje, og det er en jagt, som fortsætter sent om eftermiddagen. Her skal kursisterne ud på en 'hukommelsesbane', hvor de med hundene i hælene skal kunne gengive, hvad de har observeret, imens de både bliver bidt og jaget af hundepatruljen. Her er en af kursisterne i gang med at iklæde sig en såkaldt 'bidedragt', så han kan blive lagt ned af hundene. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  7 / 9
 • Fredag formiddag er det slut, og tilbage sidder tre kursister ved et shelter på Nordbornholm. I den sidste uge er fem faldet fra, og soldatene kan nu nyde et måltid, som ikke består af feltrationer og dele af den bornholmske natur. Christoffer Avarhoff (t.h.) har i den seneste uge tabt otte kilo, hvilket ikke er usædvanligt for kursusdeltagerne. I kursets tredje uge får soldaterne cirka 3.500 kalorier i alt, hvilket er langt fra de 2.500 til 3.000 kalorier, kroppen har brug for dagligt. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  8 / 9
 • Soldaterne får også en 'sølvdolk' for deres indsats, som overrækkes af chefen for den danske hær, Michael Lollesgaard. Dolken er egentlig en aflang medalje, som giver soldaten retten til at kalde sig 'enkeltkæmper', men dolken er ikke det eneste, soldaten kan tage med hjem. Hensigten er, at han deler ud af den viden og erfaring, han har fået på kurset blandt hans soldaterkammerater, når han vender tilbage til sin kaserne. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)
  9 / 9
FacebookTwitter