Seks partier mangler folketingskandidater på Bornholm: Risikerer ikke at kunne få stemmer på øen

Uden folketingskandidater vil bornholmerne være afskåret fra at stemme på partierne til et kommende folketingsvalg.

Flere partier på Bornholm mangler kandidater til folketingsvalget. Caroline White er medlem af Alternativet og stillede op til kommunalvalget sidste år. Men politik kræver tid, og hun er stadig i tvivl, om hun vil stille op til folketingsvalget. (Foto: © Tobey Nordenlund, DR)

Hvis folketingsvalget bliver udskrevet i morgen, så får seks partier travlt med at finde kandidater til Bornholm.

Lige nu mangler Alternativet, Grøn Alliance, Frie Grønne, Nye Borgerlige, Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance kandidater til Bornholms Storkreds.

Uden kandidater kommer et parti ikke på stemmesedlen i den pågældende storkreds, forklarer Rune Stubager, valgforsker og professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Det rejser et spørgsmål om, hvordan man kan være et parti, der skal træffe beslutninger for hele Danmark, men ikke har lyst til at modtage støtte fra bornholmerne, siger Rune Stubager.

Et valg er fuldtidsarbejde

Caroline White er medlem af Alternativet og stillede op til kommunalvalgetBornholm sidste år. Hun fik muligheden for at forlænge sin barsel seks måneder ved selv at finansiere den og dermed hellige sig sit politiske projekt.

- Der lå et stort benarbejde i at stille op til kommunalvalget. Jeg skulle sætte mig ind i hele mit partis politik og hele tiden være tilstrækkeligt opdateret, siger Caroline White.

Flere partier på Bornholm mangler kandidater til folketingsvalget. Caroline White var kandidat for Alternativet da der var kommunalvalg i 2021, men har stadig ikke besluttet om hun vil stille op til folketingsvalget. (Foto: © Tobey Nordenlund, DR)

Nu er hun i en fuldtidsstilling og meget i tvivl om, hvorvidt hun har tiden til at stille op til et kommende folketingsvalg.

- Jeg synes, det er vigtigt, at Alternativet er repræsenteret på Bornholm, men jeg er i tvivl, om jeg har den tid, det kræver, for at det bliver en god oplevelse, siger Caroline White.

Bornholms Storkreds er den mindste af de 10 storkredse i Danmark, og her er der to kredsmandater i spil. Men hvis et parti ikke får et mandat, går stemmerne ikke tabt. Alle stemmerne overgår til partiet, hvilket kan være afgørende for at nå over spærregrænsen eller få et mandat fra eller til.

Men få mandater at kæmpe om kan have betydning for, om kandidater har lyst til at stille op, siger valgforsker Rune Stubager.

- Kandidater, der stiller op, ser ud til at have sved på panden i en valgkamp, og hvis der ikke er nogen videre chance for at blive valgt, så er det måske ikke så motiverende at stille op, siger han.

For Caroline White betyder det dog mindre, at man som kandidat på Bornholm ville skulle kæmpe med mange partier om få mandater.

- Når jeg overvejer at stille op, er det i mindre grad, fordi jeg går efter en plads i Folketinget men i højere grad, fordi jeg gerne vil være med til at sikre Alternativet stemmer, siger hun.

Ikke ledt efter kandidater

Et af de partier, der ikke har folketingskandidater på Bornholm, er Danmarksdemokraterne.

Partiformand Inger Støjberg kunne for nyligt præsentere en liste med 30 folketingskandidater i alle storkredse undtagen Bornholm. Men partiet har heller ikke gjort noget aktivt for at finde en kandidat på klippeøen, siger Steen Thomsen, der er konsulent i Danmarksdemokraterne.

- Indtil videre er der ikke blevet gjort noget. Der er ikke nogen partiorganisation, og vi har valgt at sige, at vi tager imod dem, der søger selv. Vi har ikke været ude og fiske rundt omkring, siger Steen Thomsen.

Hvis I ikke stiller med en kandidat, er I ikke på stemmesedlen på Bornholm. Bekymrer det jer?

- Nej, vi skal nok blive opstillet på Bornholm.

Partileder og medstifter af Veganerpartiet, nu Grøn Alliance, Henrik Vindfeldt (Foto: © Asger Ellekrog, DR)

Det smitter af på kandidatjagten, at politik er krævende arbejde. Det mener Henrik Vindfeldt, stifter af Veganerpartiet, som nu er Grøn Alliance.

- Det er en udfordring at finde almindelige mennesker, der har lyst til at engagere sig i politik, for det er en hård branche. Den politiske samtale er meget hård, siger han.

Partiet har lige nu heller ingen folketingskandidater på Bornholm, men Henrik Vindfeldt er overbevist om, at der bliver fundet én.

Signal til bornholmerne

Valgforsker Rune Stubager mindes ikke, at det før er sket, at nogle partier ikke er repræsenteret i hele landet.

Er det et demokratisk problem, hvis der er partier, som ikke stiller med kandidater i givne kredse til folketingsvalget?

- Det er et problem mellem bornholmerne og de partier. Men det betyder, at partierne ikke kan få stemmer på Bornholm. Det er også et signal, partierne så vil sende om, at de ikke synes, de har noget at tilbyde Bornholm, og at de i øvrigt ikke er afhængige af deres stemmer, siger Rune Stubager.

For at undgå netop det vurderer valgforskeren også, at partierne vil gå langt for at finde kandidater.

Selvom der er tradition på Bornholm for, at partier stiller med lokale kandidater, er det muligt at sende kandidater på tværs af landet.

Det scenarie kan blive aktuelt for flere af de partier, der endnu ikke har en kandidat at stille med på Bornholm.

Partierne kan nå at opstille kandidater frem til 11 dage før valgdagen, og det, regner alle seks partier, der ikke har en kandidat på Bornholm, med, vil lykkes, oplyser de til DR.