Selvkørende traktorer og smarte sprøjtemetoder: Teknologien er til debat på Folkemødet i år

Teknologi bliver det helt store emne til dette års udgave af Folkemødet.

Teknologi er til debat på dette års udgave af Folkemødet (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2017) (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Debatter om robotter der overtager vores arbejde, børn der mobbes på nettet og misbrug af vores personlige data på Facebook.

Årets folkefest i Allinge kommer i høj grad til at handle om de teknologier, der omgiver os nu og i fremtiden.

Det fortæller Anthon Nødskov, som er kommunikationsrådgiver i kommunikationsbureauet Operate, der holder øje med, hvilke emner der optræder til den store demokratifestival senere på ugen.

- I de forskellige temaer altså inden for sundhed, vækst og beskæftigelse og uddannelse og så videre, ser vi, at mange af debatterne handler om digitalisering, data og teknologisk innovation, siger han.

Årsagen er blandt andet er, at teknologi har fyldt en hel del i den offentlige debat, og det smitter altså også af på Folkemødet, vurderer Anthon Nødskov.

Han nævner blandt andet sagen om misbrug af brugernes data på Facebook tidligere i år, hvor det kom frem, at analysevirksomheden Cambridge Analytics, havde indsamlet flere millioner brugers data.

Data som skulle bruges til at målrette særlige kampagnebudskaber under det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Teknologi på dagsordenen

Det er dog ikke Facebook-data, som optager Bornholms Landbrug og Fødevarer, der til dette års Folkemødet arrangerer en debat om teknologi i landbruget.

Her har organisationen inviteret både repræsentanter fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU, og landbrugets videnscenter SEGES for at diskutere, hvilken betydning digitalisering har for landbruget - både nu og i fremtiden.

- Det er vigtigt at have teknologien på dagsordenen og få synliggjort de tekniske muligheder, som landmændene har i forhold til at gøre deres produktioner mere smarte og mere effektive, siger direktør for Bornholms Landbrug og Fødevarer Thomas Bay Jensen.

Han mener, at landbruget kan få stor gavn af den nyeste teknologi.

Eksempelvis kan landmændene ved hjælp af data fra marker såvel som GPS sprøjte deres marker mere præcist, og så ser han også perspektiver i førerløse traktorer, som kører af sig selv, når markerne skal sprøjtes, gødes eller pløjes.

Vigtigt at diskutere teknologi

Det er på høje tid at få diskuteret teknologi både nu og i fremtiden mener Henrik Føhns, som er tidligere vært på P1-programmet Harddisken og nuværende redaktør på teknologipodcasten Techtopia.

- Man kan godt sige, at politikerne måske har været for lang tid til at indse, at digitaliseringen, robotter og kunstig intelligens er noget, der kommer til at forandre både samfundet, arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet ret radikalt, siger redaktøren.

Henrik Føhns mangler nogle politiske bud på, hvordan vi som samfund håndterer robotter og kunstig intelligens på eksempelvis arbejdsmarkedet.

For samfundet risikerer, at der uddannes folk til at tage et stykke arbejde, som alligevel overtages af robotter i fremtiden.

Derfor håber han også, at Folkemødet kan være en mulighed for at få Danmark igennem det teknologiske paradigmeskift, som venter os på den anden side af den teknologiske omvæltning:

- Hvis man laver en politisk plan for det, så kan man måske komme lidt mere helskindet igennem en voldsom omstilling af samfundet. Så det er super vigtigt, at man får politikere, forskere, og folk som beskæftiger sig med teknologi til at tale sammen, hvilket man i høj grad gør på Folkemødet, siger Henrik Føhns.

Facebook
Twitter