Skarp tysk kritik af den danske plan for atomskrot

Det danske atomaffald bliver ikke diskuteret ud fra ønsket om at finde den sikreste løsning. - Fokus i Danmark er, hvordan I kan klare opgaven billigst, lyder kritikken fra atomforskeren Gerhard Schmidt.

- Et mellemlager er ikke en løsning. Det er bare at udskyde problemet i et par generationer, siger Gerhard Schmidt. Her er dele af atomaffaldet, som det står på Risø i dag. (Foto: © Torsten Raagaard DR Bornholm)

Debatten om det danske atomaffald handler først og fremmest om at komme af med det radioaktive skrot billigst muligt.

Sådan lyder kritikken af atomdiskussionen i Danmark fra den anerkendte tyske atomforsker Gerhard Schmidt.

- Sikkerhedsaspektet burde være grundlaget for enhver beslutning, og ikke hvor meget det koster, og om det ville være billigere at vælge et depot i 50 meters dybde. Det er den billige løsning, men ikke den sikre løsning, siger han.

Risø-affaldet er langlivet

Gerhard Schmidt forstår heller ikke, hvorfor diskussionen i Danmark primært er fokuseret på det kortlivede affald.

- Mine analyser viser nemlig, at nærmest alt det danske affald er langlivet, så diskussionen burde være fokuseret på, hvordan det langlivede affald kan isoleres fra omgivelserne for altid, siger han.

- Når det gælder for eksempel grafitaffaldet, kan det så isoleres i 50.000-100.000 år? Det er de tidshorisonter, vi taler om. Og når vi taler om så lang en tidsperiode, er det overfladenære depot helt uacceptabelt for den type affald, vurderer Gerhard Schmidt.

Mellemlager er ingen løsning

Ideen om at lade det radioaktive affald blive på Risø i et mellemlager, som både politikere og borgergrupper i øjeblikket argumenterer for, tiltaler ikke Gerhard Schmidt.

- Det bringer jer ikke i nærheden af en løsning på problemet. Det er bare at udskyde problemet i et par generationer, konstaterer han.

- Det er bare at kaste problemet op i luften og sige 'lad os lade være at gøre noget, lad os undlade at løse problemet, lad os ignorere det', siger Gerhard Schmidt.

Dermed bakker forskeren op bag Folketingets beslutning fra 2003 om, at Danmark selv skal rydde op efter årtiers atomførsøg på Risø.

Områder på Bornholm, Lolland, Fyn, Skive og Struer er fortsat i spil til et huse det atomare slutdepot.