Da eleverne på Åvangskolen på Bornholm i dag mødte ind efter at have været hjemsendt siden 15. december, var det til en noget anden hverdag, end de er vant til.
Skolen har nemlig besluttet at deres 8. årgang, der normalt tæller tre blandede klasser, i stedet bliver til to hold. Et med drenge og et med piger, fortæller TV2 Bornholm.
Og sådan vil det faktisk se ud frem til vinterferien.
Det gør man ifølge skoleleder Thomas Mogensen for at hæve trivslen i klasserne.
- Det sker blandt andet på baggrund af nogle trivselsinterviews, der er lavet af en trivselskonsulent i klasserne, fortæller han.
Her har børnene selv kunne pege på, hvem de helst vil indgå i fagligt gruppearbejde med.
- Her har de peget på nogle, de arbejdede rigtig godt sammen med, og her pegede rigtig mange af dem på nogle af de samme køn. Og så har vi tænkt, at det kunne være spændende at efterkomme det ønske, siger Thomas Mogensen.
'Det har taget en drejning'
Han understreger samtidig, at der intet "kønspolitisk" ligger bag beslutningen og ærgrer sig over det fokus, sagen har fået.
- Det har taget en drejning, som vi er rigtig, rigtig ærgerlige over. Vi bruger ofte holdopdelinger i vores undervisning, og vi har rigtig gode erfaringer med det. Vi har for eksempel gjort det med 9. klasserne, hvor vi har lavet en inddeling i faglige niveauer, siger Thomas Mogensen.
Men er det ikke en central del af dannelsen, at børn lærer, at kvinder og mænd kan indgå sammen i samfundet, uden det skaber problemer?
- Det skal lidt ned i proportioner det her. Der er tale om fem forældre ud af 55, der har ytret deres utilfredshed.
- Det her er en kort periode, det er for at se på nogle nye konstellationer, og det er jo ikke permanent, siger Thomas Mogensen.
Frustreret far: Ikke det, de har brug for
En af de fem forældre, der har ytret utilfredsheden, er Claus Stamer, der er far til en datter på 8. årgang på Åvangsskolen.
Han kalder klasseopdelingen forældet.
- Det er at gå tilbage til Ruder Konges tid.
- Der er nok en grund til, at man ikke har praktiseret kønsopdelingen meget, meget længe.
Claus Stamer mener, at skolens 8. klasser i forvejen har lidt under et meget omskifteligt skoleforløb.
- Min datter havde ikke meget lyst til at møde i skole i dag. De har i forvejen været hjemsendt, og kunne endelig komme tilbage, og nu skal de omstille sig til noget helt nyt, siger han.
Men beslutningen bunder jo i svar, der er givet i forbindelse med en trivselsundersøgelse, og der har været en konsulent på?
- Jeg synes, at det er fint, at man gerne vil arbejde sammen med en af samme køn, men der er måske ingen grund til at helt at dele klasserne op.
- Desuden bliver klasserne jo større af manøvren, og det er i hvert fald ikke noget, der gavner trivslen. Over 30 teenagepiger i et klasseværelse tror jeg ikke er så godt for undervisningsmiljøet, siger Claus Stamer.
Forstyrrer kønnene hinanden?
Forældrene blev informeret om beslutningen via Aula, hvor det også fremgik, at man tidligere havde oplevet, at drengene og pigerne forstyrrede hinanden.
- Jeg synes, det er ærgerligt, at det bliver fremhævet, fordi det gør man jo i 8. klasse. Det ved vi jo godt, at de gør.
Så du fortryder den formulering?
- Det kunne da godt være, at den ikke skulle have været der. Den kan i hvert fald ikke pin-pointes som det vigtigste i den besked.
Formand for skoleudvalget er forundret
Morten Riis (EL) er formand for Børne- og Skoleudvalget på Bornholm. Han er "forundret" over beslutningen og har allerede bedt om en redegørelse fra Åvangskolen.
- Skolen har den fulde suverænitet i forhold til, hvordan man tilrettelægger undervisningen, men at vi begynder at segregere på køn er ikke lige umiddelbart en tilgang, som jeg er begejstret for, siger Morten Riis.
- Hvad man måske kunne vinde på faglighed, taber man på nogle sociale ting, tænker jeg.
Hvad synes du kunne være en ordentlig forklaring fra skolen, der skulle gøre det her i orden?
- Det ved jeg ikke, det håber jeg at blive klogere på, når jeg får redegørelsen fra dem.
Holddelingen skal efter vinterferien evalueres sammen med eleverne på 8. årgang.