Skov smadret af orkan: Nu bliver den brugt til forskning

I dag er det 50 år siden, at en voldsom orkan ramte Danmark og raserede store dele af en skov på Bornholm.

Selv om bøgetræerne er væltede, er de stadig levende. (Foto: Michael Stoltze © Naturstyrelsen)

I dag for præcis 50 år siden blev Danmark ramt af en voldsom orkan med stærke vindstød.

Særligt på Bornholm hærgede det voldsomme vejr, som smadrede huse og gårde og rev træer med rode op overalt på øen. Både nåletræer og løvtræer faldt i titusindvis den 17. oktober 1967.

Men det var ikke så skidt, at det ikke var godt for noget.

Man besluttede nemlig dengang at lade en del af skovområdet Almindingen på Bornholm stå urørt hen, så man kunne følge skovens naturlige regeneration efter uvejret.

En af dem, der er begejstret for den beslutning er Flemming Rune, der er biolog, forsker og forfatter. Han har fulgt udviklingen tæt og er i dag på Bornholm for at markere Orkanskovens 50 års jubilæum.

- Vi har undersøgt, hvad det er for en dynamik, man opnår, siger Flemming Rune og fortsætter:

- Når man går ind i skoven i dag, så har vi faktisk et tæt kronetag. Bøgetræernes kroner samler sig ligesom i en normal bøgeskov. Men stammerne er mere ustabile, fordi de ikke er rodfæstet nede under stammen. De nye træer springer jo ud fra de væltede stammer. Det har vi aldrig set før.

De sidste mange års forskning af skoven har gjort biologer meget klogere på flere områder, men hvis Flemming Rune skal fremhæve en ting, må det være skovens evne til at overleve:

- Det vigtigste overordnede resultat er, at vi har fået en dokumentation for, at sådan en skov godt kan blive gendannet, uden at vi behøver at løfte en finger.

- Og der er ingen tvivl om, at når vi er færdige med vores 50-års-registrering og følger skoven i årtier fremover, så vil vi se et artsantal, som langt overstiger normalen i en bøgeskov, siger han.

Statsskovvæsenet besluttede på opfordring fra dendrolog Søren Ødum at etablere et ”videnskabeligt iagttagelsesområde”, hvor man skulle følge skovens naturlige regeneration efter uvejret.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.