Skoven blev væltet af stormen - og lever videre

Efter et voldsomt stormfald i 1967 fik et stort område lov til at blive liggende i Almindingen - til glæde for biologerne.

Biolog og naturformidler Michael Stoltze fra Naturstyrelsen Bornholm kan i dag både nyde og blive klogere i Orkanskoven i Almindingen på Bornholm. (Foto: Torsten Raagaard)

Selv om stormene Egon og Bodil langt fra var Danmarkshistoriens værste, så har stærk blæst det alligevel ofte med at vælte et hav af træer - og skabe kaos i landets skove.

Men stormens hærgen kan faktisk også trække både positive og overraskende spor efter sig.

Efter en voldsom storm i 1967 valgte statsskovens folk på Bornholm nemlig at lade træerne i et fem hektar stort område i Almindingen ligge i stedet for at fjerne dem, som man ellers plejede efter en storm.

Et modigt eksperiment

- Man lavede det som et eksperiment for at finde ud, hvad der ville ske, hvis man ikke fjernede træerne. Det var meget modigt gjort, for dengang var kutymen, at man udnyttede væltede træer. Så mange synes, det var spild af træ, fortæller Michael Stoltze, biolog og naturformidler hos Naturstyrelsen på Bornholm.

Og her 48 år senere kan man så se resultat at det gamle stormeksperiment.

- En stor del af de træer, der væltede i 1967, ligger der endnu - og ser overraskende friske ud - og det er simpelthen, fordi de er vokset videre. Det havde man ikke regnet med. Man troede, at det meste ville formulde med tiden.

Rødderne overlevede orkanen

- Området ligger ligger højt og får meget regn. Samtidig var der faldet så mange træer, at der også er kommet meget lys til, og det har givet gode forhold for området, siger Michael Stoltze.

En del af rødderne knækkede tilbage i 1967, da træerne væltede, men resten blev bare bøjet og fungerer stadigvæk. De rødder har stadigvæk kontakt med vand og mineraler, og kan på den måde fodre træet.

Det specielle areal er døbt "Orkanskoven" af Naturstyrelsens folk.