Slagteri-udvidelse på Bornholm afslører 3.300 år gammel gravhøj

Store dele af gravhøjen ligger under det nuværende slagteri. Nu skal resten registreres.

  • Entreprenørmaskinerne var gået igang med at grave ud til en ny frysetunnel på Danish Crowns slagteri i Rønne, da de opdagede det, der har vist sig at være resterne af en 3.300 år gammel bronzealderhøj. (Foto: Lis Eilsøe © (c) DR)
  • Stenene her er noget af det eneste, der er tilbage af selve gravhøjen, som både er skåret igennem af en vej og engang også af en jernbane. (Foto: Lis Eilsøe © (c) DR)
  • Arkæolog Nicolas Braun fra Bornholms Museum regner ikke med at finde mange genstande, men til gengæld rester af blandt andet brandgrave - altså grave, hvor den afdøde er blevet brændt og derefter sat i jorden. (Foto: Lis Eilsøe © (c) DR)
  • Det kom bag på alle, at der ligger rester af en bronzealdergravhøj og sandsynligvis også et større gravfelt præcis her på slagterigrunden i Rønne. (Foto: Lis Eilsøe © (c) DR)
  • Nicolas Braun regner med, at det i hvert fald tager en måned, inden han og kollegaen er færdige med at undersøge området ved slagteriet - også selv om der kun er 12-15 procent af gravhøjen tilbage. Resten ligger under det nuværende slagteri. (Foto: Lis Eilsøe © (c) DR)
1 / 5

Danish Crowns slagteri i Rønne på Bornholm ligger med stor sandsynlighed oven på et stort begravelsesområde, der har været brugt gennem tusindvis af år.

En planlagt udvidelse af slagteriet afslørede for nogle uger siden resterne af en 3.300 år gammel bronzealdergravhøj, som alle troede havde ligget et andet sted i området og desuden var forsvundet for længst.

- En af pionererne i Bornholms arkæologi gravede her for 130 år siden, og han fandt centralgraven i gravhøjen med et bronzealdersværd, en ravkniv og en lille kniv, siger arkæolog ved Bornholms Museum Nicolas Braun og tilføjer:

- Men vores foreløbige undersøgelser viser, at vi kan stå med et stort gravfelt, der ikke kun indeholder en række 2.000 år gamle grave fra romersk jernalder, men også senere begravelser.

Arkæologerne er første lige gået i gang med skovl og murerske, og foreløbig er der dukket tre brandgrave op. Det er grave, hvor den afdøde er blevet brændt og derefter sat i jorden. De er ikke dateret endnu.

Højen er kendt op gennem historien og var i en periode også galgebakke og desuden et markant vartegn, der kunne ses fra havet.

Selve gravhøjen har været 31 meter i diameter, men der er ikke mere end 1/6 del tilbage af den. Resten er forsvundet under slagteriet, en tømmerhandel, en jernbane, veje og andre moderne byggerier.

Det kom bag på fabrikschef Peter Kofoed Nielsen fra Danish Crown i Rønne, at entreprenøren ville støde på en gravhøj under opførelsen af en ny frysetunnel.

- Vi havde studeret både gamle optegnelser og kort og troede, at der var fri bane her. Men entreprenøren var ikke i tvivl, da jordlaget skiftede farve og store sten dukkede op, siger han.

Hele byggeriet bliver i hvert fald forsinket en måned, og det bliver dyrere end planlagt, inden arkæologerne fra Bornholms Museum er færdige med at undersøge, registrere og gennemfotografere området.

Peter Kofoed Nielsen vil ikke sige, hvad ekstraprisen bliver. Han vælger at tage forsinkelsen fra en helt anden vinkel:

- Når det nu skal være, er det da lidt skægt, at vi har en gravhøj i baghaven, siger han med et smil.

Facebook
Twitter