Slut med at lede efter adresser: 1-1-2 kan se hvor du ringer fra

Nyt landsdækkende system sender automatisk en SMS til alarmcentralen med dine GPS-koordinater

Alarmcentralen kommer til at spare kostbar tid på at finde frem til den præcise adresse, når vi ringer 1-1-2. Der kommer nemlig nu en automatisk sms med de præcise koordinater. (Foto: Region Midtjylland Arkiv)

Nu behøver du ikke længere vide præcist, hvor du er henne, når du ringer til alarmcentralen på 1-1-2 fra din mobiltelefon - i hvert fald ikke hvis du har en Android-smartphone.

Et nyt system - det såkaldte Advanced Mobile Location eller AML-system - sender nemlig automatisk en SMS til alarmcentralen med dine GPS-koordinater, så alarmcentralen ikke længere skal bruge kostbar tid på at finde ud af, hvor du ringer fra, men kan sende ambulancen afsted uden forsinkelse.

- Jeg er overbevist om, at det her system vil komme til at redde liv, siger Martin Collin Fjordholt, der er beredskabsmanager i Region Hovedstadens Akutberedskab.

Mange er pressede, når de ringer 1-1-2, og det bliver værre, når man febrilsk leder efter gadeskilte, vejkryds, kantpæle eller markante steder i landskabet for at komme med en så præcis beskrivelse som muligt.

- Derfor er det her system en meget stor hjælp for os, siger Martin Collin Fjordholt.

Nemt system i naturområder

Bornholm er et af de områder, der kan komme til at nyde rigtigt godt af det nye system, fordi der er mange steder på øen uden en umiddelbar adresse - det kan være i skoven, i de store naturområder eller på en af øens mange strande.

- For hjertepatienter er tiden altafgørende, og med det nye system kan ambulancen være på vej med det samme, siger Jørn-Ole Kristoffersen, der er formand for Hjerteforeningen på Bornholm.

Lige nu er det altså kun Android-telefoner, der kan tippe myndighederne med præcise GPS-data, men AML-systemet er på vej til iPhones.

- Apple kommer til Danmark inden længe, så vi kan teste de sidste ting og rulle systemet ud til iOS-telefonerne i løbet af efteråret. Vi regner med, at vi inden nytår er så tæt på at kunne indhente oplysninger fra alle danske mobiltelefoner, som vi overhovedet kan komme, siger it-chef i Hovedstadens Beredskab Christian Falberg Goth.

Har man en iPhone, kan man stadig bruge 112-app'en, der også viser alarmcentralen præcist, hvor du ringer fra.

Facebook
Twitter